Clicky

 
Transport Online - 'Toestel Faro-ramp vertrok na grote druk'

'Toestel Faro-ramp vertrok na grote druk'

'Toestel Faro-ramp vertrok na grote druk'
16-01-2016 13:56 | Ongevallen | auteur ANP

HILVERSUM - Tot drie keer toe is de noodzakelijke vervanging van het landingsgestel uitgesteld van het vliegtuig dat bijna een kwart eeuw geleden crashte in het Portugese Faro. Bij de ramp kwamen 56 mensen om het leven, ruim honderd anderen raakten zwaargewond.

Vlucht MP495 van Martinair had op 21 december 1992 nooit mogen vertrekken, zegt een oud-technisch controller zaterdag in EenVandaag. De man tekende volgens het tv-programma onder grote druk een formulier waardoor de vervanging naar een latere datum werd verschoven.

Destijds ging bij Martinair winst boven veiligheid, aldus de voormalige technicus. "Deze machine stond gepland voor een landingsgestelwisseling, daar is in totaal drie keer uitstel voor verleend. En het mag maar twee keer, maximaal twee keer."

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat alle stukken die met de ramp te maken hebben, openbaar moeten worden. Hij gaat om opheldering vragen aan de regering, zei hij zaterdagavond in de uitzending van EenVandaag. Volgens het tv-programma zijn de stukken in het archief over de vliegramp tot 2073 geheim. "Zeer ongepast'', aldus Omtzigt. "Dat lijkt een manier om ervoor te zorgen dat geen van de betrokkenen er dan nog iets over kan zeggen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden