Clicky


Maat sleept RTL voor Raad voor de Journalistiek

Maat sleept RTL voor Raad voor de Journalistiek
15-01-2016 19:26 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM/HILVERSUM - George Maat heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen RTL Nieuws. De patholoog-anatoom wil dat de Raad een oordeel velt over de ‘huisvredebreuk’ door de zender en publicatie van zijn in het geheim opgenomen college op de Universiteit van Maastricht in april vorig jaar.

Beelden van dat college zorgden voor de ophef waardoor Maat uiteindelijk aan de kant werd gezet door minister van Justitie Ard van der Steur. In de lezing werden foto's gebruikt van stoffelijke resten van MH17-slachtoffers. Het hele land inclusief de politiek viel over Maat heen, die uiteindelijk geen enkele afspraak bleek te hebben geschonden.

Maat overweegt ook juridische stappen tegen RTL maar die ,,hangen af van wat er uit de Raad voor de Journalistiek komt'', schrijft hij aan het ANP.

De wetenschapper noemde vrijdag RTL in het blad Medisch Contact ,,de bron van alle ellende''. De zender zou huisvredebreuk hebben gepleegd op de universiteitsfaciliteiten in Maastricht.

,,Academische vrijheid houdt mede in dat in een collegezaal tussen docenten en studenten een vrije uitwisseling van gedachten is. En als dat niet meer kan, dan is er geen vrijheid meer in de collegezaal. Niemand durft meer iets te zeggen als je er rekening mee moet houden dat het wordt opgenomen en gepubliceerd'', stelt Maat in het tijdschrift. Hij vindt eigenlijk dat de Universiteit Maastricht een klacht zou moeten indienen.

RTL Nieuws blijft op het standpunt staan dat het zorgvuldig heeft gehandeld. Er was een ,,maatschappelijk belang'' bij de publicatie, aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein. Als voorbeelden noemt hij onder meer het gebruik van de lichamen van MH17-slachtoffers, Maats speculatie over de raket waarmee het toestel zou zijn neergeschoten en de uitspraak over een tweede passagier die een mondkapje zou hebben gedragen. ,,Het staat hem vrij'', aldus Klein over de klacht van Maat. ,,Wij zien het met vertrouwen tegemoet.''

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions