Clicky


Ton Heerts stopt als voorzitter FNV

Ton Heerts stopt als voorzitter FNV
15-01-2016 12:35 | Overig | auteur ANP

UTRECHT - Ton Heerts legt komende zomer na vier jaar zijn functie als voorzitter van FNV neer. Hij heeft dat vrijdag bekendgemaakt in het ledenparlement van de vakcentrale. Vanaf 1 mei zal hij zijn taken overdragen.

"Mijn taak zit erop'', lichtte Heerts zijn besluit toe. "Ik heb er rotsvast vertrouwen in dat de FNV nu klaar is voor de toekomst. We hebben een goed functionerend ledenparlement, een goed bestuur en prima medewerkers. De verjonging krijgt vorm, ook met nieuw bestuurstalent.''

Heerts was de drijvende kracht achter de fusie van een aantal FNV-bonden tot één nieuwe vakbeweging. Ook werd in 2013 onder zijn voorzitterschap een sociaal akkoord gesloten tussen kabinet, werkgevers en werknemers over hervormingen van de arbeidsmarkt.

"We vinden het jammer dat Ton heeft besloten niet door te gaan als voorzitter van de FNV, en zich niet opnieuw herkiesbaar te stellen'', reageerde bestuurssecretaris Leo Hartveld van FNV. "Hij is de eerste direct door de leden gekozen voorzitter en we beschouwen hem als onze voorman van het bestuur en boegbeeld van de FNV.''

Het FNV-bestuur bespreekt op 5 februari met het ledenparlement hoe de taken van de voorzitter verdeeld worden, en hoe de planning voor de verkiezingen eruit komt te zien. Het voorstel is om bestuurder Gijs van Dijk te benoemen tot derde vicevoorzitter, naast Catelene Passchier en Ruud Kuin.