Clicky


Anderhalf uur graven kost Van Genugten podium

Anderhalf uur graven kost Van Genugten podium
14-01-2016 12:34 | Etappes | auteur Redactie [AM]

LA RIOJA - Eén momentje van onachtzaamheid op een onschuldig duintje kostte Ton van Genugten, Anton van Limpt en Peter van Eerd anderhalf uur en uitzicht op het podium. Bij vertrek van de tiende etappe was het verschil maar vier minuten. Vandaag is dat drie kwartier. “Zo stom,” foeterde navigator Anton van Limpt uren later nog. “Het ging nergens over. We haalden het nét niet en plof, we stonden vast in het zand.”
 
Niet zomaar een beetje vast. Muurvast. De Iveco stond tot het chassis in het zand. Geen beweging in te krijgen, bleek toen De Rooy-teamgenoot Federico Villagra een poging deed de truck eruit te trekken. “We stonden gewoon te vast,” vertelt Van Limpt. Toen trekken niet bleek te werken, zat er nog maar één ding op: graven. “Met twee schopjes en onze handen hebben we anderhalf uur staan graven. De grond zakt onder je voeten vandaan. Letterlijk in dit geval. Iedere schep zand die je weggraaft is frustrerender. We wisten dat we goed in het klassement stonden en we wisten dat we het eerste deel van de proef perfect hadden gedaan. En dan dít!”

Als vierde geklasseerde startte Van Genugten in de elitegroep van tien motoren, tien auto’s en vijf trucks. Voor Van Limpt was dat een bijzondere uitdaging, omdat de proef nog maagdelijk was, zonder sporen van anderen. Hij bracht het er foutloos vanaf en Van Genugten stuurde de Iveco in een bijzonder veelbelovende tijd naar de CP waar de trucks verplicht een kwartier moesten wachten. “Het was een chaos in het begin,” zegt Van Limpt. “We startten tussen de Mini’s en de Peugeots en die gingen bij bosjes de fout in. Op navigatie hebben we in elk geval niets laten liggen en als je de tijd eraf trekt die we hebben staan graven, dan… Ik word er weer boos over als ik eraan denk wat het had kunnen worden. We hadden gewoon de proef kunnen winnen. Maar ‘als’ telt niet. We moeten het ermee doen.”

Vooraf had het TonTrans-team getekend voor de vijfde plaats. Onmiddellijk, blind. “Maar als je het podium binnen handbereik hebt, richt je de blik naar voren en dan is het teleurstellend,” zegt Van Limpt. “Het is geweldig dat onze kopman Gerard de Rooy stevig aan de leiding staat, maar we willen nu zelf ook wat laten zien. Ze zijn al tweede en derde geweest in etappes, we hebben aan winnen geroken. Dat willen we nu toch wel graag een keer meemaken.”
Er is nog drie dagen de gelegenheid voor.