Clicky


Waarde zuivelexport pakt fors lager uit

Waarde zuivelexport pakt fors lager uit
13-01-2016 20:33 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De waarde van de Nederlandse zuivelexport is vorig jaar met 10 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder, tot naar schatting 6,6 miljard euro. Dat maakte de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) woensdag bekend.

De terugval kwam vooral door lagere opbrengstprijzen van kaas, melk en boter op de internationale markt. Onder invloed van de Russische boycot, de verminderde vraag naar melkpoeder vanuit China en de wereldwijde toename van de melkproductie stonden de zuivelprijzen vorig jaar stevig onder druk.

Dat er meer een stuk melk werd geleverd heeft ook te maken met het afschaffen van de melkquota in Europa. Daardoor mogen boeren van Brussel veel meer melken.

In de voorlopige cijfers van de NZO is geen rekening gehouden met de uitvoer van kindervoeding, waarin voor een belangrijk deel zuivelingrediënten zijn verwerkt. De exportwaarde van kindervoeding nam vorig jaar met 5 procent toe tot bijna 2 miljard euro.

Belangrijkste afnemers van Nederlandse zuivelproducten in Europa waren Duitsland, België en Frankrijk. Daarbuiten was Hongkong, samen met China, de belangrijkste afzetmarkt.

In Nederland nam de melkaanvoer het afgelopen jaar met bijna 7 procent toe tot 13,3 miljard kilogram. Van het verwerkte volume werd 35 procent in Nederland afgezet; 45 procent ging naar andere lidstaten van de Europese Unie en 20 procent werd naar de wereldmarkt uitgevoerd. De sector zorgde, direct en indirect, voor 60.000 banen in Nederland.