Clicky


Nabestaanden eisen actie Rutte om radarbeelden van MH17

Nabestaanden eisen actie Rutte om radarbeelden van MH17
13-01-2016 15:53 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

HILVERSUM - Achttien families van nabestaanden van MH17-slachtoffers doen een dringend beroep op premier Mark Rutte om de radarbeelden van de vliegramp vrij te laten geven. Dat doen ze in een brief die ze aan Rutte hebben gestuurd, vertelt Thomas Schansman, een van de ondertekenaars, woensdag.

"Wij betreuren het zeer, dat Rusland en Oekraïne geen (ruwe) primaire radarbeelden beschikbaar hebben gesteld aan de onderzoekers'', schrijven de nabestaanden. "Terwijl landen verplicht zijn om die te verschaffen onder het ICAO-verdrag. Wij denken dat deze radarbeelden uiterst belangrijk zijn voor het onderzoek en de waarheidsvinding.'' De ICAO is de internationale burgerluchtvaartorganisatie.

Het is volgens de briefschrijvers aan Rutte om zijn belofte dat hij de onderste steen boven zou halen, na te komen. Wat hen betreft zijn de radarbeelden daar essentieel bij en moet er veel meer druk gezet worden op Rusland en Oekraïne om daarmee over de brug te komen.

"We weten nog niet hoe en waar de daders berecht worden'', zegt Schansman, wiens zoon omkwam bij de MH17-ramp. "Maar voor de uiteindelijke rechtsgang is het van groot belang dat alle mogelijk relevante informatie beschikbaar komt.''

Het toestel van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 in Oekraïne neergeschoten door een Buk-raket. Alle 298 mensen aan boord kwamen daarbij om het om het leven, onder wie 196 Nederlanders.