Clicky


 


Terrorist zaait dood en verderf in Istanbul

Terrorist zaait dood en verderf in Istanbul
12-01-2016 19:45 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

ISTANBUL - Door een aanslag dinsdag in het toeristische hart van Istanbul zijn tien doden en zeker vijftien gewonden gevallen. Een terrorist blies zichzelf op midden tussen een gezelschap vakantiegangers. Onder de doden zijn zeker acht Duitsers en een man uit Peru. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

De explosie deed zich dinsdagochtend voor op een van de drukstbezochte plekken van Istanbul, het Sultanahmetplein. Turkse media berichtten dat de dader zich opblies bij een groepje van zo'n twintig toeristen. De Turkse minister-president Ahmet Davutoglu meldde dinsdagmiddag in de hoofdstad Ankara dat de dader een 28-jarig Syrisch lid van Islamitische Staat (IS) was. Het Turkse persbureau Dogan meldde dat de dader mogelijk een man uit Saudi-Arabië is, geboren in september 1988.

Een aantal gewonden is er slecht aan toe. Davutoglu hield na de aanslag crisisberaad met de ministers van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken en met de top van de inlichtingendiensten en politie. De premier zei dat de extremist niet op een lijst stond van verdachten die in de gaten werden gehouden. Volgens vice-premier Numan Kurtulmus houden de Turken ,,duizenden" militanten in de gaten. De regering kondigde, uit veiligheidsoverwegingen, na de aanslag een mediastilte af.

De Duitse regering toonde zich geschokt door de terreurdaad. Bondskanselier Angela Merkel sprak van een moordzuchtige daad. "De terroristen zijn vijanden van alle vrije mensen, ja ze zijn vijanden van de gehele mensheid.'' Aanvankelijk werd gemeld dat er negen Duitsers onder de doden waren. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier meldde later dat het om minstens acht Duitsers gaat.

Wrang genoeg waren de Duitsers op reis met de organisatie Lebenslust Turistik. Het reisbureau toonde zich diep geschokt.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken sprak van een "dramatische aanslag in het hart van het toeristencentrum" van Istanbul. Het laat volgens hem "opnieuw het enorme gevaar van terrorisme voor de wereld zien'', en "zeker voor een land als Turkije dat in een heel moeilijke regio ligt en al met een aantal grote aanslagen te maken heeft gehad''.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions