Clicky


Loonsverhoging voor werknemers TNT Express

Loonsverhoging voor werknemers TNT Express
08-07-2013 17:44 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie

UTRECHT - De vakbonden hebben met pakketvervoerder TNT Express een principeakkoord bereikt voor een nieuwe cao. Vanaf 1 januari 2014 wordt het maandsalaris verhoogd met 1,2% en per 1 juli 2014 met 0,6%.

In de zomer wordt het akkoord voorgelegd aan de leden, uiterlijk 1 september wordt bekend of het akkoord definitief is.

Looptijd
Reinier Stroo, vakbondsbestuurder FNV Bondgenoten: "We hebben een verslechtering van de winstdelingsregeling tegengehouden en afgesproken dat deze regeling geldt voor de duur van de cao. Dat is van 1 juli 2013 tot en met 31 december 2014."

Pensioen
Bij de pensioenregeling zijn de verslechteringen deels van tafel. De werknemersbijdrage aan de pensioenpremie blijft drie procent en gaat niet naar zes procent, zoals het bedrijf had voorgesteld. Het opbouwpercentage gaat iets omhoog. Vooral voor de lage inkomens vangt dat de verslechteringen in de pensioenwetgeving op.

Door de verhoging van de pensioenleeftijd moet ook bij TNT twee jaar langer worden doorgewerkt, waardoor werknemers in de toekomst op zijn vroegst met 64,5 jaar kunnen stoppen in plaats van 62,5 jaar.

Stroo: "De lagere inkomens moeten dan twee jaar langer doorwerken, maar gaan door het hogere opbouwpercentage met iets meer pensioen naar huis dan ze nu zouden doen. De middengroepen houden ongeveer hetzelfde bedrag en de hogere inkomens net iets minder. Dat komt doordat hogere inkomens minder profijt hebben van een hoger opbouwpercentage, omdat alleen over het eerste deel van het loon pensioen wordt opgebouwd."

Sociaal plan
Het Sociaal plan, ingegaan in maart 2010, is met 1 jaar verlengd en eindigt op 1 januari 2015. Stroo: "Er zit een herstructurering bij TNT Express aan te komen. De plannen daarvoor worden nog uitgewerkt. Het is prettig voor werknemers om te weten, dat wat er ook gebeurt zij gebruik kunnen maken van het sociaal plan."