Clicky


Ledlampje van 1 euro zorgt voor dodelijk ongeval

Ledlampje van 1 euro zorgt voor dodelijk ongeval
08-07-2013 17:09 | Transport | auteur de redactie

BREDA - Een ledlampje van slechts één euro werkte niet. Had het gewerkt, had de 42-jarige kraanwagenchauffeur uit Prinsenbeek vorig jaar juni niet twee ongelukken veroorzaakt, waarvan één fatale. Doordat het ledje niet waarschuwde dat steunpoot niet was vergrendeld, reed de chauffeur gewoon weg. Het ding hing over het fietspad heen en doodde een 64-jarige fietser.

De man is een ervaren chauffeur en rijdt al 11 jaar op de kraanwagen. Juist die ochtend had hij een collega nog uitleg gegeven over de werking van de stempel, die een kraanwagen goed op z'n plek houdt bij het tillen van zware objecten. Toen hij weer wegreed was hij de poot echter vergeten te vergrendelen, waardoor die losschoot tijdens het rijden. Eerst reed hij daarop een fietsster aan. Die raakte lichtgewond, maar de chauffeur was doorgereden, omdat hij de zachte aanrijding niet had gemerkt.

De tweede aanrijding in Oosterhout was harder en fataal. De chauffeur bemerkte zijn fout en nam de totale verantwoordelijkheid op zich, ook richting de nabestaanden, zo zei ook de officier van justitie. De chauffeur liet na het ongeval het waarschuwingslampje vervangen en een toon toevoegen, zodat hij voortaan op twee manieren op de vergrendeling wordt gewezen.

De officier van justitie nam de verantwoording van de chauffeur mee in haar strafeis, die daardoor veel lager uitkwam dan gebruikelijk in dit soort gevallen. Een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke rij-ontzegging van 2 jaar.

De rechter vonnist op 22 juli.

Auteur: Pieter van Klinken