Clicky


'Veel chauffeurs dreigen in september rijbewijs kwijt te raken door ontbreken Code 95'

'Veel chauffeurs dreigen in september rijbewijs kwijt te raken door ontbreken Code 95'
08-01-2016 13:25 | België | auteur Redactie [FE]

BREDENE(B) - Alle chauffeurs die een voertuig van meer dan 3,5 ton besturen moeten tegen september 2016 een verplichte opleiding van 35 lesuren volgen. Voor de transportsector verlopen de inschrijvingen voor deze cursussen vlot. Echter de niet transportbedrijven blijven achter.

Dat concludeert GC-Advice uit het Belgische Bredene die al verschillende jaren deze opleidingen geeft en nu signaleert dat bepaalde bedrijven en chauffeurs wachten. "Als de bedrijven blijven wachten, dan lopen ze het risico dat hun chauffeurs de weg niet meer op mogen in 2016", aldus Geert Frans van GC-Advice

Volgens de Europese wetgeving uit 2009 moeten alle vrachtwagenchauffeurs vanaf 10 september 2016 (buschauffeurs: 9 september 2015) over een vakbekwaamheidsverklaring beschikken. Om die verklaring te krijgen dienen ze verplicht 35 uur opleiding te volgen bij een erkende organisatie. "Het gaat hierbij niet alleen om bestuurders van grote vrachtwagens. Alle bestuurders van voertuigen van meer dan 3,5 ton vallen onder deze regelgeving. Dus deze maatregel treft ook veel kleinere zelfstandigen en het mkb."

"Deze kleinere en middelgrote bedrijven zijn daar vaak niet van op de hoogte. Toch kan het niet volgen van de verplichte cursus grote gevolgen hebben. Chauffeurs zonder vakbekwaamheidsverklaring mogen vanaf 2016 de weg niet meer op."

Wanneer een chauffeur de vakbekwaamheidsverklaring niet heeft mag hij beroepsmatig geen vrachtwagen meer besturen.