Clicky


 


Ook donderdag beter thuisblijven in noorden

Ook donderdag beter thuisblijven in noorden
06-01-2016 16:34 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

GRONINGEN - De waarschuwing van Rijkswaterstaat om in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe niet de weg op te gaan blijft van kracht. Het KNMI heeft voor deze provincies een weeralarm (code rood) afgegeven. De ijzel zorgt voor zeer verraderlijke gladheid waardoor al tientallen voertuigen door glijpartijen van de weg zijn geraakt. De situatie zal naar verwachting tot donderdagavond aanhouden.

Tot en met woensdagavond verwacht het KNMI ijzel in de drie noordelijke provincies. Voor de provincies Flevoland, Overijssel, het noorden van Gelderland en op de Wadden blijft code oranje (extreem weer) van kracht. Ook in de kop van Noord-Holland en West-Friesland kan het plaatselijk glad zijn door ijzel. Morgenochtend trekt vanuit het zuidwesten regen over het land. Naarmate de regen verder de drie noordelijke provincies bereikt gaat de neerslag over in ijsregen, ijzel en sneeuw. Rijkswaterstaat verwacht daarom dat de zeer gevaarlijke rijomstandigheden tot donderdagavond aanhouden.

Rijkswaterstaat strooit sinds afgelopen weekend volop vanwege de winterse omstandigheden in het noordoosten van het land. Er is tot nu toe ruim 5,5 miljoen kilo zout gestrooid. Naast strooiwagens zet Rijkswaterstaat ook beide Firestorms (calamiteitenmachines) in. Ondanks alle inzet van Rijkswaterstaat kan gladheid niet worden voorkomen.

Het bestrijden van ijzel is lastiger dan van sneeuw. De winterse neerslag bevriest zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan. Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats. Pas als de bovenlaag zacht is, wordt het zout door het verkeer ingereden en wordt het minder glad.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions