Clicky


 


IJzel houdt noorden nog steeds in de greep

IJzel houdt noorden nog steeds in de greep
06-01-2016 14:15 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

GRONINGEN - Het noorden van het land kampt woensdag nog steeds met ijzel. Sinds zondag hebben Friesland, Groningen en Drenthe te maken met winterweer waardoor het openbare leven flink wordt ontregeld. Ook woensdag gaf het KNMI weer code rood voor gevaarlijk weer af voor het gebied. En opnieuw regende het ongevallen en glij-en valpartijen door de beijzelde straten en wegen.

Alleen al in Friesland telde de politie een kleine twintig ongevallen. Twee mensen raakten gewond. Ook in Groningen en Drenthe raakten auto's in een slip en belandden naast de weg of kwamen in botsing met medeweggebruikers.

De gevolgen van de ijzel zijn overal in de samenleving merkbaar. Zo schrapte de Universiteit van Groningen alle colleges en tentamens in de middag. Promoties gingen wel door. De universiteitsgebouwen blijven voorlopig open en studenten en docenten mogen hun eigen afweging maken, maar het advies luidt: ga naar huis.

Zo'n 450 melkveehouders in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe moesten woensdag hun verse melk laten weglopen in de mestput. Door de gladheid in de nacht van dinsdag op woensdag kon zuivelproducent FrieslandCampina de melk niet ophalen. Aan het eind van de ochtend werd het melk ophalen hervat.

Ook de luchtmacht heeft te last van het winterweer in het noorden. De QRA-taak, ingesteld om onbekende vliegtuigen in het Nederlandse luchtruim te onderscheppen, is tijdelijk overgeheveld van beijzelde luchtmachtbasis Leeuwarden naar de basis in het Brabantse Volkel.

De verpleegkundigen op de afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) krijgen woensdag meer mensen met botbreuken, kneuzingen en hoofdwonden binnen. In totaal zou het gaan om 150 gewonden als gevolg van glij- en valpartijen.

Het KNMI verwacht dat de gladheid in dat deel van het land waarschijnlijk tot donderdagochtend aanhoudt, met opnieuw kans op ijzel.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions