Transport Online - Mogelijk donderdagavond al stakingen in Rotterdamse haven

Mogelijk donderdagavond al stakingen in Rotterdamse haven

Mogelijk donderdagavond al stakingen in Rotterdamse haven
06-01-2016 13:36 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE] | ANP

ROTTERDAM - Het ultimatum dat FNV Havens op oudejaarsdag heeft gestuurd aan de werkgevers in de Rotterdamse haven en het Havenbedrijf Rotterdam is vandaag om 12:00 uur verlopen. Vakbonden eisen ‘geen gedwongen ontslagen’ als gevolg van de overcapaciteit en de komst van nieuwe sterk geautomatiseerde containerterminals op de Tweede Maasvlakte. "Donderdag maken we de details van de acties bekend", aldus Niek Stam, onderhandelaar namens FNV Havens.

Europese solidariteit

Ook de havenvakbonden BTB uit Antwerpen, Verdi uit Hamburg en CGT uit Le Havre zullen aanwezig zijn bij de persconferentie om hun solidariteit te onderstrepen. Zoals gewoonlijk zijn er ook nu afspraken gemaakt tussen de vakbonden over het uitwijken van schepen. Daarnaast staan de Europese Transportarbeiders Federatie (ETF) en de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) klaar om FNV Havens en CNV Vakmensen in hun strijd te ondersteunen.

Stakingen in de Rotterdamse haven

Woensdagmiddag om 16:00 uur komt het actiecomité bij elkaar om te beslissen over hoe, waar en wanneer er wordt gestaakt.  Donderdagmiddag worden de details bekendgemaakt. Naar verwachting wordt donderdagavond door de eerste havenwerkers het werk al neergelegd.

Bonden eisen: geen gedwongen ontslagen

Als gevolg van automatisering in de containeroverslag en de aanleg van de Tweede Maasvlakte zullen de komende jaren honderden banen verloren gaan, in het meest ongunstige scenario zo’n 800. Om gedwongen ontslagen te voorkomen eisen de bonden een baangarantie voor de havenwerkers tot juli 2020, met mogelijkheid tot verlenging, als dan het probleem van de overcapaciteit nog niet is opgelost.

Stam: "Miljoenen euro’s zijn geïnvesteerd in automatisering, maar niemand die aan het verlies van werkgelegenheid dacht."

Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk blijven en het baanverlies via natuurlijk verloop wordt opgevangen eisen de bonden dat de seniorenregeling wordt uitgebreid. Ouderen gaan dan 50 procent werken tegen 90 procent loon en 100 procent pensioenopbouw. De werkgevers willen niet verder gaan dan 60 procent werken, tegen 95 procent loon en 100 procent pensioen.  Een andere maatregel om ontslagen te voorkomen is dat havenwerkers over en weer worden ingezet bij verschillende werkgevers als het werk naar andere terminals verschuift.

Jammer

Het havenbedrijf vindt het jammer dat de bonden gaan staken. Na maanden van onderhandelen waren partijen elkaar juist heel dicht genaderd, zegt een woordvoerder. "Overeenstemming is binnen handbereik."

Het havenbedrijf houdt goede hoop dat bonden en werkgevers snel weer met elkaar aan de onderhandelingstafel zitten.

De stakingen kunnen de positie van Rotterdam wel schaden omdat de kans bestaat dat bedrijven hun activiteiten hierdoor overhevelen naar bijvoorbeeld Antwerpen of Hamburg. De zegsman heeft de indruk dat alleen de dreiging van stakingen in Rotterdam afgelopen maanden al wat lading gekost heeft.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions