Clicky


Weekendverbod tegen overlast vrachtwagenparkeren in Vlaardingen

Weekendverbod tegen overlast vrachtwagenparkeren in Vlaardingen
03-07-2013 15:22 | Transport | auteur de redactie

VLAARDINGEN - Ondernemers van de Koningin Wilhelminakade hebben gezamenlijk een oplossing aangedragen om de overlast van parkerende vrachtwagenchauffeurs tegen te gaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft het idee van de ondernemers omarmd. Dit betekent dat vrachtwagenchauffeurs binnenkort in de weekenden niet meer rond de KW-haven mogen parkeren.

De Koningin Wilhelminahaven krijgt nu een parkeerverbod voor vrachtwagens van vrijdag 21:00 uur tot maandagochtend 06:00 uur. Voor de ondernemers in het gebied komen er enkele ontheffingen op dit verbod beschikbaar zodat ze door het verbod niet gehinderd worden in hun bedrijfsvoering. De gemeente streeft er naar om de nieuwe maatregel nog deze zomer in te voeren.

Het weekendverbod volgt op een periode waarin steeds meer klachten komen over vrachtwagenchauffeurs die zich misdragen: alcoholgebruik op straat, toiletteren in de openbare ruimte, rommel achterlaten. Het gaat veelal om vrachtwagenchauffeurs die moeten wachten op een vracht voordat ze terugrijden. Ze kiezen vaak voor overnachting in hun eigen vrachtwagen om verblijfkosten uit te sparen.

Het is niet alleen een doorn in het oog van bezoekers van het gebied. Ook ondernemers lieten weten dit gedrag van de betreffende chauffeurs storend te vinden. Bovendien nemen de vrachtwagens veel ruimte in beslag waardoor er weinig parkeerplek is voor horecabezoekers en bezoekers van de andere bedrijven. Dit is vooral een probleem in de weekenden.

Een eerder besluit van de gemeente om een parkeerverbod voor vrachtwagens in het gebied voor zeven dagen in de week in te voeren, stuitte op verzet van een horecabedrijf dat zich voor een belangrijk deel richt op vrachtwagenchauffeurs. Dat bedrijf werd op enkele punten door de rechter in het gelijk gesteld.

Het nieuwe voorstel van de gemeente om in het gebied betaald parkeren in te voeren vormde aanleiding voor de betrokken ondernemers om de handen ineen te slaan en met de gemeente verder te zoeken naar een oplossing die recht doet aan de uiteenlopende belangen van de ondernemers.

Wethouder Ruud van Harten: "Het doet goed om te zien dat de ondernemers, vaak elk met hun eigen belangen, tot een gezamenlijk gesteunde oplossing gekomen zijn. We kunnen nu aan de slag. De problemen sudderen al te lang door en dat is niet goed voor een gebied dat zoveel potentie heeft. Dit plan is betrekkelijk eenvoudig, snel en vrijwel kosteloos in te voeren. Het lost de problemen in het weekend op. Ik hoop dat dat ook weerslag heeft op de rest van de dagen. We zullen naast het weekendverbod de parkeerders ook nog eens duidelijk wijzen op de bestaande gedragsregels."