Clicky

 
Transport Online - Politie Noord-Nederland kan ijzelproblemen nog wel aan

Politie Noord-Nederland kan ijzelproblemen nog wel aan

Politie Noord-Nederland kan ijzelproblemen nog wel aan
06-01-2016 11:39 | Weer en Verkeer | auteur ANP

GRONINGEN - De aanhoudende ijzel in de drie noordelijke provincies bezorgt de politie deze dagen handenvol werk. Alleen al in de provincie Friesland gebeurden woensdagochtend vijftien tot twintig ongelukken. De meeste met slechts blikschade, in enkele gevallen vielen er gewonden. "Maar of dat te maken heeft met de gladheid, is nog niet duidelijk", zegt woordvoerder Anne van der Meer van de politie Noord Nederland.

Van der Meer turft het aantal incidenten op het wegennet. "Het is druk, maar we kunnen het nog aan", zegt hij. De politie gaat niet naar alle aanrijdingen, maar dat is standaardbeleid. Behalve als betrokkenen er onderling niet uitkomen, gaan agenten ter plaatse.

Van der Meer zag het woensdag gebeuren. Een regengebied trok vanuit de richting Zwolle naar het noorden. Op de koude ondergrond veranderde de regen in ijzel. "Meteen auto's van de weg en aanrijdingen", zegt hij. Hij noteerde incidenten op de snelwegen A7, de A28 en A32 en op provinciale- en binnenwegen.

Als door de gladheid auto's van de weg raken, is het vaak een kwestie van een berger bellen die wagens wegsleept. Bij gekantelde vrachtwagens of trucks die in de berm zijn gegleden, zijn de gevolgen groter. Een weg of een deel daarvan moet dan worden afgesloten. "Dat soort gevallen leidt weer tot files met een risico van aanrijdingen door de gladheid", aldus Van der Meer.

De noordelijke bergingsbedrijven beleven tropendagen, reageert Willem Keizer van het gelijknamige sleepbedrijf in Stadskanaal. "Woensdag valt het tot nu toe mee, maar we zijn afgelopen dagen zijn we klokje rond in de weer", zegt Keizer. Het zijn vooral bestelauto's en vrachtwagens die een sleepactie behoeven. "De meeste particulieren zijn door code rood thuisgebleven", aldus de directeur.

Dat de politie de drukte de baas blijft, heeft volgens zegsman Van der Meer ook te maken met de hulp van andere diensten en collega's. Weginspecteurs van Rijkswaterstaat, medewerkers van de Koninklijke Marechaussee en de landelijke eenheid van de politie verlenen assistentie. Zo heeft de verkeerspolitie van de landelijke eenheid 22 mensen ingezet in het noorden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,954
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats