Clicky


Havenbonden blijven bij stakingsplannen

Havenbonden blijven bij stakingsplannen
06-01-2016 09:32 | Haven Nieuws | auteur ANP

ROTTERDAM - Bij containerterminal APMT-R in de Rotterdamse haven worden volgens vakbond FNV pogingen ondernomen om de dreigende havenstakingen af te wenden. De ondernemingsraad en directie van de terminal overleggen over een afzonderlijk sociaal akkoord, los van de andere bedrijven in de containeroverslag. FNV keurt het initiatief af.

"Het gaat ons om de overcapaciteit in de haven. En dat probleem kan je niet oplossen bij één bedrijf. Dat moet bij alle bedrijven gezamenlijk'', stelde FNV-bestuurder Niek Stam woensdagochtend na berichtgeving door Het Financieele Dagblad. Stam heeft dat ook laten weten aan de ondernemingsraad van APMT-R.

De vakbonden maken zich inmiddels op voor de stakingen. Ze willen de containeroverslag in de haven komende tijd enkele dagen stilleggen. Het ultimatum dat ze aan het havenbedrijf en de werkgevers hebben gesteld, verloopt later op de dag. Volgens Stam is vooralsnog geen van de partijen bereid op de eisen van de bonden in te gaan. Woensdagmiddag vergadert het actiecomité over wanneer de eerste acties zullen plaatsvinden.

FNV en CNV maken zich hard voor meer werkzekerheid in de haven om werknemers te beschermen tegen het verlies van hun banen door de komst van de hypermoderne terminals op de Tweede Maasvlakte. Volgens de bonden dreigen de komende jaren 800 van de ruim 3500 banen in de containersector verloren te gaan. Bij een aantal bedrijven in de haven bestaan al garantieregelingen, de bonden willen nu dat er overkoepelende afspraken worden gemaakt voor de hele sector.