Clicky


A37 dicht na scharen vrachtwagen

A37 dicht na scharen vrachtwagen
05-01-2016 22:37 | Ongevallen | auteur ANP

KLAZIENAVEEN - De A37 in de richting van het Duitse Meppen is ter hoogte van Klazienaveen dicht. Volgens Rijkswaterstaat is er door de gladheid een vrachtwagen geschaard. Tussen het knooppunt Holsloot en Klazienaveen is de rijbaan dicht. Tegen 22.00 uur stond er 10 kilometer file op de weg. Het verkeer wordt ter plekke omgeleid.

Op de A28 bij Hoogeveen kan het verkeer dat er nog is alleen stapvoets rijden, meldt de ANWB. De gladheid maakt het levensgevaarlijk. Volgens de VID is het aantal ongelukken sinds het begin van de ijzelperiode opgelopen tot zo'n vijftig. In het noorden van het land rijden op veel wegen, beide richtingen opgeteld, nog maximaal vijftig tot honderd auto's per uur. Het beperkte verkeer dat er rijdt past zich goed aan, aldus de VID.

Inmiddels is ook de temperatuur in grote delen van Overijssel tot onder het vriespunt gedaald. Problemen blijven daar volgens de VID nog uit, omdat er door de warmste decembermaand ooit gemeten en het zachte begin van januari nog veel warmte in de grond zit. IJzel 'smelt' daardoor vooralsnog op de grond, maar dat kan veranderen als de wegdektemperatuur verder daalt.

Vanwege het gevaar voor grootschalige gladheid is code oranje afgekondigd voor de provincies Overijssel, Flevoland, Gelderland en de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe. De waarschuwing geldt eveneens voor de Wadden. Ook in de kop van Noord-Holland kan het glad worden door ijzel. Code geel staat uit voor de provincies Utrecht en de rest van Noord-Holland, waar later vannacht en morgenochtend lokaal gladheid kan optreden als gevolg van ijzel. De VID roept automobilisten op goed na te denken of ze wel echt de weg op moeten.

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen dagen hard gewerkt om de snelwegen in het noorden van het land begaanbaar te maken. Er is bijna 3 miljoen kilo zout gestrooid.