Clicky


Stacey glibbert naar tweede tijd

Stacey glibbert naar tweede tijd
05-01-2016 21:08 | Etappes | auteur Redactie [AM]

De derde etappe van de Dakar Rally was duidelijk geen proef voor trucks, is het eerste wat Hans Stacey meldt na de finish. Die finish werd vanwege schade aan het parkoers door opnieuw hevige regen voor de trucks op ongeveer 130 kilometer getrokken. Stacey kwam daar met de tweede tijd van de dag overheen. Peter Versluis noteerde de vierde tijd. Met dat resultaat voert Stacey het klassement aan, met een marge van 26 seconden op Versluis.
 
Dat de etappe van Termas de Rio Hondo naar Jujuy niet berekend was op trucks bleek volgens Stacey uit de vele bomen die er langs het parkoers stonden. Als eerste truck, na zijn dagzege van gisteren, had Stacey daar een flinke kluif aan. “We hebben bomen moeten rooien,” vertelt hij. “Op momenten hingen er zo veel takken op de voorruit dat we niets meer zagen.”
Daar kwam bij dat het vooral in het eerste deel bij vlagen fors regende en dat de ruitenwissers door de takken niet goed hun werk komen doen. “Daardoor moest ik wel het gas loslaten, want het was ook nog eens spekglad.”
Stacey was al onderweg in de proef toen de organisatie besloot de finish van toch al ingekorte proef nog verder naar voren te halen en bij CP3 te leggen, op ongeveer 130 kilometer. “Daar hadden we niet op gerekend,” zegt Stacey. “Ik had gehoopt juist in de het tweede deel nog wat te kunnen goedmaken. Ik ben uiteraard tevreden met de tweede tijd, maar ik had liever gewonnen.” De dagwinst ging echter naar de Tsjech Martin Kolomy, die handig gebruik maakte van het door Stacey en Versluis gebaande pad door de bomen. Het verschil bedroeg op de finish slechts 17 seconden.
Vooral ook omdat Stacey bij de finish hoorde dat zijn etappezege van gisteren teniet is gedaan door een tijdstraf van 2 minuten, wegens te hard wegrijden bij een CP. Door die 2 minuten is Peter Versluis nu formeel winnaar van de tweede etappe. In het klassement zijn die 2 minuten al meegeteld, waardoor het verschil tussen de twee EVM-equipes slechts 26 seconden bedraagt. Marcel Huigevoort, de derde EVM-rijder klokte een voorlopig dertiende tijd op de etappe.