Clicky


'Schultz handelde niet in strijd met regels'

'Schultz handelde niet in strijd met regels'
02-07-2013 18:21 | Politiek | auteur de redactie
DEN HAAG(Novum) - Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft toen zij in 2010 aantrad niet verteld dat haar man aandelen had in een bedrijf dat was verbonden met het ministerie waar zij zou aantreden. Maar volgens de geldende regels hoefde dit ook niet. Dat schrijven Schultz en Rutte in een brief aan de Tweede Kamer, waar dinsdagavond gedebatteerd wordt over de kwestie.

De Volkskrant schreef zaterdag dat de man van Schultz Van Haegen, Haro, in 2011 zo'n 2,9 miljoen euro verdiende met de verkoop van een bedrijf waar ook certificeringsbedrijf Kiwa onder viel. Kiwa verzorgt onder meer in opdracht van het ministerie van Infrastructuur de uitgifte van vergunningen voor de vervoersbranche.

Haro Schultz van Hagen had ook een 'juridische adviesfunctie' bij Kiwa, maar deze baan gaf hij op toen zijn vrouw minister werd. Dit meldde de minister ook in het gesprek met de toenmalige formateur Rutte. Daarnaast maakte ze 'in zijn algemeenheid' melding van de aandelenportefeuille van haar man, bestaande uit onder meer een minderheidsbelang van twee procent in het bedrijf waar Kiwa onder valt. Al voor zij aantrad was besloten dat deze aandelen verkocht zouden worden, zo staat in de brief.

Omdat de minister niet in gemeenschap van goederen getrouwd is hoefde Schultz van Haegen geen melding te maken van de zakelijke belangen van haar man. In 2002 is afgesproken dat het niet nodig is om melding te maken van de financiële belangen van partners. "De maatschappij beschouwt mensen als zelfstandige individuen, die geacht worden om economisch onafhankelijk te zijn", zo wordt in de brief uit het zogenoemde Handboek voor aantredende bewindspersonen geciteerd.

Rutte en Schultz bezweren dat de echtgenoot van de minister als aandeelhouder nooit zeggenschap op Kiwa uit heeft kunnen oefenen en dat de minister de prijs van de aandelen niet heeft kunnen beïnvloeden.

Dinsdagavond debatteert de Kamer over de affaire.

Lees ook:
» Dinsdagavond debat over echtgenoot Schultz
» [url=http://www.transport-online.nl/site/transportnieuws/index.php?news=11318#.UdL93L7CT4Y]'Partner Schultz van Haegen was aandeelhouder Kiwa'[/url]