Clicky


Jan van de Laar zit 387 kilometer te genieten

Jan van de Laar zit 387 kilometer te genieten
05-01-2016 10:58 | Etappes | auteur Redactie [AM]

Een paar plasjes, een beetje modder, maar verder was de eerste echte Dakaretappe alleen maar zand, gravel en stof. Jan van de Laar kon het bijna niet geloven. “Toen we wegreden uit het bivak miezerde het en was het grijs, maar na 50 kilometer brak het open en sindsdien is het alleen maar kurkdroog geweest. Het leek wel of het hier amper geregend heeft.”

De droge omstandigheden hadden tot gevolg dat Van de Laar over het algemeen lekker kon doorrijden in zijn eerste officiële etappe als chauffeur van de Fried van de Laar Racing-truck. “Het ging als een speer. We konden een aantal trucks vrij gemakkelijk inhalen. We hebben alleen drie kwartier vast gezeten in het stof achter een 6x6. Dat was precies op een stuk door een bergpasje, dus die auto kon ook niet voor ons opzij. Dat was jammer, want verder ging het super.”

In de snelle proef over gravelpaden met veel bochten betaalde het vele werk dat de familie Van de Laar en hun team hebben gestoken in het verbeteren van de truck zich uit. “Alles klopte,” zegt Van de Laar. “We hebben de truck nu echt goed voor elkaar. Het was een genot om met deze auto op pad te zijn. Al die bochten; hij stuurde er magnifiek doorheen.”

Het leverde Van de Laar behalve een leuke dag ook een mooie klassering op, waardoor hij als 25ste mag beginnen aan de tot 190 kilometer ingekorte special van de derde etappe. “Ze zullen er wel hun redenen voor hebben,” meende Van de Laar, “maar ik had liever de hele route gereden. Ik wil de competitie nu wel aan.”