Clicky


Schultz wil controles op cabotageritten opschroeven

Schultz wil controles op cabotageritten opschroeven
02-07-2013 15:54 | Transport | auteur de redactie
DEN HAAG (Novum) - Het aantal controles op buitenlandse truckers die ritten uitvoeren die voor Nederlandse collega's zijn bestemd, wordt mogelijk opgeschroefd. Dat zei minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur.

De bewindsvrouw laat momenteel een onderzoek uitvoeren naar de omvang van de malafide praktijken. Dat onderzoek is eind dit jaar klaar. Op basis daarvan besluit Schultz hoe het best kan worden gehandhaafd. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot meer gerichte acties op specifieke plekken.

Voor het komende halfjaar sloot de bewindsvrouw niet uit dat vaker steekproefsgewijs wordt gecontroleerd. Uitgangspunt is dat Nederlandse chauffeurs hetzelfde worden behandeld als buitenlandse chauffeurs en dat er een 'adequaat handhavingsbeleid' komt, zei Schultz.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maakte maandag de resultaten van een steekproef op de Maasvlakte bekend. Daarbij werden in veertien gevallen overtredingen vastgesteld. Transportbedrijven uit het buitenland mogen niet zomaar ritten in Nederland rijden. In de Europese Unie is afgesproken dat vrachtwagenchauffeurs uit EU-landen maximaal drie ritten in het buitenland mogen uitvoeren. Vervolgens moeten ze de grens weer over.