Clicky


Geduld Mammoet Rallysport op de proef gesteld

Geduld Mammoet Rallysport op de proef gesteld
04-01-2016 00:37 | Etappes | auteur Redactie [AM]

Het geduld van de mannen van Mammoet Rallysport wordt behoorlijk op de proef gesteld. Nadat zaterdag de proloog werd afgelast na een ongeluk, viel de eerste etappe vandaag volledig in het water.'

Ruim voordat de trucks van start zouden gaan maakte koersdirecteur Étienne Lavigne een einde aan de aspiraties van Martin van den Brink, Pascal de Baar en hun co-piloten. De hevige regenval in combinatie met de stevige wind maakte het onmogelijk om de helikopters de lucht in te sturen. Daardoor kon de veiligheid van de deelnemers niet worden gewaarborgd. Nadat de start vanochtend tot twee keer toe was uitgesteld, besloot de organisatie de klassementsproef helemaal niet te laten rijden.

De 136 motorcoureurs en 45 bestuurders van de deelnemende quads waren al op weg naar hun klassementsproef van 227 kilometer, maar reden uiteindelijk gegroepeerd naar de finishplaats. De auto's en trucks, die een proef van 258 kilometer op het programma hadden staan, waren op weg naar de start of nog in het bivak in Rosario. Zij rijden over andere wegen naar Villa Carlos Paz.

De start van de 38e Dakar Rally verloopt op deze manier bijzonder moeizaam. De proloog van zaterdag, bedoeld om het klassement op te maken voor de eerste etappe, werd stilgelegd nadat een auto het publiek in was gereden. De Chinese vrouw Guo Meiling raakte tijdens haar debuut in de Dakar Rally de controle over haar Mini kwijt en reed op toeschouwers in. Daarbij raakten volgens de organisatie vier mensen gewond. Lokale media spreken van zeker dertien gewonden. Drie mensen zouden in kritieke toestand verkeren. De 47-jarige Chinese was na haar crash de eerste uitvaller in de rally van 2016.

De mannen van Mammoet Rallysport hopen maandag dan eindelijk echt te kunnen beginnen aan het avontuur in Argentinë. De tweede etappe voert de coureurs van Villa Carlos Paz naar Termas de Rio Hondo. De etappe telt in totaal 858 kilometer. De klassementsproef gaat over een lengte van 521 kilometer. 
Als de weergoden in Argentinië niet opnieuw een huilbui in petto hebben dan start de eerste truck om 11.24 uur (15.24 uur Nederlandse tijd). Martin van den Brink begint om 11.49 uur aan de tweede etappe. Pascal de Baar moet dan nog 20 minuten wachten voor hij de eerste echte meters in de rally kan maken.