Clicky


Kiwa-contract nog altijd niet openbaar

Kiwa-contract nog altijd niet openbaar
02-07-2013 10:33 | Transport | auteur de redactie
DEN HAAG - Ook het bezwaar op het eerdere afwijzen door de minister van Infrastructuur en Milieu om het ILT-Kiwa-contract openbaar te krijgen is afgewezen.

In samenwerking met KNV heeft Jos Haas, hoofdredacteur van Nederlands Vervoer, verleden jaar een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur ingesteld. Naar aanleiding hiervan heeft Tweede Kamerlid voor het CDA, Sander de Rouwe, eerder dit jaar Kamervragen gesteld. Ook die hielpen niet om het contract openbaar te krijgen.

Na het afwijzen van het beroep is op 6 maart 2013 nog een hoorzitting geweest, waarin argumenten naar voren zijn gebracht om het contract in te kunnen zien. Ook werd naar voren gebracht dat het ministerie buiten de wettelijke termijnen reageerde. Een beroep bij de rechter is ingesteld.

Dat het Kiwa-contract niet openbaar wordt gemaakt, blijft vreemd, al werpen de onthullingen in de Volkskrant over vermeende belangenverstrengeling van de man van minister Schultz van Haegen, weer een nieuw licht op de zaak. Het geeft in ieder geval goed aan dat het uitbesteden van overheidstaken, zoals het verstrekken van vergunningen, een eerste levensbehoefte voor een vervoerondernemer en beroepschauffeur, wellicht beter niet aan marktpartijen met een winstoogmerk kan worden overgelaten.

Het contract met Kiwa beslaat een periode van twintig jaar, dus tot en met 2029. Het ministerie blijft zich op de in de WOB gemelde artikelen 10 en 11 beroepen, die handelen over economische en financiële belangen van de Staat en het voorkomen van onevenredige bevoordeling of benadeling van bij de aangelegenheid betrokken rechtspersonen, lees: concurrentie-overwegingen van Kiwa. Maar, zoals eerder is betoogd, kan er geen sprake zijn van concurrentie-overwegingen als het contract een looptijd kent van twintig jaar. Wie weet wat het prijsniveau op dat moment is? Daarbij bestaan er nog altijd twijfels over de gunning van de aanbesteding, die de minister in haar argumentering in de afwijzing niet heeft kunnen wegnemen.

Belangrijker voor de vervoersector zijn de tarieven die Kiwa hanteert voor haar dienstverlening, zoals de aanschaf van bestuurderskaarten, taxipassen en vergunningen. Of zoals in een evaluatierapport uit 2012 van Atos Consulting valt te lezen: "Met betrekking tot de tarieven concluderen we dat de ontwikkeling van de tarieven conform de overeenkomst tussen IVW en Kiwa is. De directe relatie tussen integrale kosten voor de individuele producten en de tarieven per product is echter niet aanwezig. Voor overdracht van de werkzaamheden werd door IVW op de relatie tussen kosten en tarieven overigens niet op productniveau gestuurd, wel op perceelniveau."

Hiermee is ook de klacht van de vervoerorganisaties te verklaren dat de opbrengsten van de tarieven voor het personen- en goederenvervoer over de weg deels worden aangewend om tekorten bij andere transportmodaliteiten te compenseren. Een argument dat de minister, volgens de beantwoording van de Kamervragen van De Rouwe, betrokken heeft in het laatste tariefvoorstel.

Dus: subsidiëren beroepschauffeurs ongevraagd piloten en schippers? Niet voor niets hebben de brancheorganisaties verleden jaar gepleit om de aanschafprijs van de kaarten met ten minste 25 procent te verlagen. Het gaat echter niet alleen om digitale chauffeurskaarten, maar ook om hoe Kiwa omgaat met het vergunningentraject. Een ander argument om het Kiwa-contract openbaar te krijgen is dat ook nu in deze afwijzing op bezwaar melding wordt gemaakt van onderhandelingen tussen de Staat en Kiwa. Dat zou beteken dat of in het aanbestedingsbestek niet alle relevante informatie was opgenomen of dat het bestek later is aangepast.

De gang naar de bestuursrechter zal nu moeten uitwijzen in hoeverre het ministerie gelijk heeft om het contract niet openbaar te maken.

Met dank aan: Jos Haas, hoofdredacteur Nederlands Vervoer

Lees ook:
» 'Partner Schultz van Haegen was aandeelhouder Kiwa'