Clicky


Saudische ambassade in Iran bestormd

Saudische ambassade in Iran bestormd
03-01-2016 01:08 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA

TEHERAN - Boze Iraniërs hebben zaterdagavond de ambassade van Saudi-Arabië in Teheran bestormd. Ze drongen het gebouw binnen en staken delen in brand, meldde het Iraanse persbureau ISNA.

De menigte had zich verzameld om te demonstreren tegen de executie in Saudi-Arabië van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr. Hij werd met 46 anderen ter dood gebracht. De betoging liep uit de hand toen de ambassade werd bestormd. Op beelden lijkt te zien te zijn hoe de betogers hun woede koelen op het meubilair in het gebouw.

Veiligheidstroepen zouden de situatie intussen onder controle hebben. Volgens ISNA is de politiechef van Teheran aanwezig bij de ambassade om de gemoederen tot benaderen te brengen. Het gebouw zou inmiddels worden bewaakt door de oproerpolitie. Ook de brandweer zou ter plaatse zijn.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opgeroepen tot kalmte. Een woordvoerder van het departement zei dat er niet meer gedemonstreerd zou moeten worden bij diplomatieke posten van Saudi-Arabië. Er zijn al langer spanningen tussen de twee landen. Iran is een sjiitisch land, tegenover het overwegend soennitische Saudi-Arabië.