Clicky


Jan de Rijk Logistics sluit Luxemburgse vestiging: 25 chauffeurs in onzekerheid

Jan de Rijk Logistics sluit Luxemburgse vestiging: 25 chauffeurs in onzekerheid
21-06-2013 18:15 | Transport | auteur Marcel van der Voort
LUXEMBURG / SCHIPHOL – "Jan de Rijk Logistics gaat de vestiging in Luxemburg sluiten. De chauffeurs moeten voor een Nederlandse vestiging kiezen. Ze geven als reden op dat het kantoor daar te duur is. Er zit maar één werknemer, dus dat lijkt mij onzin. Bovendien zijn de personeelskosten in Nederland veel hoger", laat een woordvoerder van de Ondernemingsraad (OR) vrijdagmiddag weten.

Een ander OR-lid: "Wij weten dat het kantoor in Luxemburg gaat sluiten. Vanaf afgelopen dinsdag worden de 25 chauffeurs officieus geïnformeerd over de sluiting."

Zijn collega: "Ze zetten niets op papier, maar zetten ons voor het blok. Wij hebben tot 12 juli de tijd om te beslissen of wij onze Luxemburgse baan eraan geven en willen gaan werken bij het Nederlandse bedrijf. We moeten beslissen, maar ze zeggen niet wat er gebeurt als je niet voor een Nederlands arbeidscontract kiest", voegt hij eraan toe.

Mogelijk hangt de chauffeurs anders ontslag boven het hoofd.

"Alle chauffeurs wonen gewoon in Nederland. Dat gaat al jaren zo. Het was een legale constructie van Zurel om op het buitenland te rijden, vooral Nederland-Italië. En dat is door Jan de Rijk overgenomen en voortgezet."

Beter pensioen
"Officieel werken we voor een Luxemburgse firma. De Cao’s van Luxemburg en Nederland zijn wel vergelijkbaar. Hoewel de pensioenopbouw daar beter is en je als chauffeur op je 57ste kan stoppen met werken, terwijl dat in Nederland nu 10 jaar later is. "

"Wij vrezen loonderving als we voor een Nederlands contract kiezen. Bovendien zijn wij er niet zeker van of wij werk houden. Mogelijk worden wij in Nederlandse dienst toch ontslagen."

"Want het feit dat we bij een overstap twee maanden salaris krijgen, komt vreemd bij ons over. Dat maakt een beslissing nemen extra moeilijk."

Eerder 12 chauffeurs weg
Het blijkt dat er bij het Luxemburgse bedrijf in twee periodes al zo'n 12 chauffeurs moesten vertrekken. "De gesprekken over de voorgenomen sluiting zijn dus gestart. Ik denk dat het hoofdkantoor in Roosendaal hier achter zit. De chauffeurs van de Luxemburgse vestiging werken vanaf Schiphol. Het is duidelijk dat we ons voor het blok vinden gezet."

De redactie van Transport Online heeft bij een manager van deze groep chauffeurs om opheldering gevraagd. Die wil hij niet geven. Ook is de directeur van Jan de Rijk Logistics, Evert-Jan Joosse om een reactie gevraagd, Hij heeft nog niets laten horen.

De chauffeurs worden vertegenwoordigd door de Luxemburgse vakbond OGBL.

Auteur: Marcel van der Voort

Lees ook:
» Charters verliezen brandstoftoeslag Jan de Rijk Logistics