Clicky


Jaarwisseling relatief rustig verlopen

Jaarwisseling relatief rustig verlopen
01-01-2016 13:44 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

RIJSWIJK - De jaarwisseling is op de meeste plaatsen in Nederland in vrijwel alle opzichten rustiger verlopen dan vorig jaar. De politie meldde vrijdag dat er over de hele linie minder incidenten en aanhoudingen waren.

Het geweld tegen agenten kromp met 9 procent (van 78 naar 59). Het aantal vuurwerkincidenten daalde ook. Wel waren er meer branden, maar er waren minder brandstichtingen dan een jaar eerder. Vooral in Utrecht moest de brandweer vaak uitrukken. In Veenendaal kwam een 57-jarige man om het leven na een brand in zijn woning.

Het aantal incidenten daalde met 8 procent: van 8218 vorig jaar naar 7566 nu. Er waren 17 procent minder aanhoudingen tijdens de jaarwisseling. Naast het geweld tegen de politie nam ook het verbale agressie richting agenten af, met bijna een kwart. De politie hoefde deze jaarwisseling 15 procent minder assistentie te verlenen aan andere instanties.

Het Openbaar Ministerie (OM) had het ook rustiger dan vorig jaar. De politie leverde 276 mensen aan wegens een misdrijf, zo bleek vrijdag uit een eerste inventarisatie. Vorig jaar waren dit er nog 377.

Het aantal vuurwerkincidenten nam met 21 procent af. De slachtoffers waren vooral omstanders of voorbijgangers. Het Oogziekenhuis Rotterdam kreeg zeker twaalf patiënten binnen. Een Zaandammer (20) raakte zwaargewond door een zelfgemaakte vuurwerkbom.

Ook dit jaar zijn weer hulpverleners belaagd met vuurwerk, onder meer in het Brabantse Oss. Drie mannen tussen dertig en veertig jaar zijn opgepakt, nadat ze in een groep van zeker twaalf mensen agenten hadden geslagen en bekogeld. Ook in Utrecht werden agenten bekogeld met vuurwerk en stenen.

Het OM zegt geen agressie en geweld tegen hulpverleners te tolereren, omdat deze mensen zorgen voor de veiligheid van iedereen. De rechter kan personen die verdacht worden van agressie tegen hulpverleners voor de volgende jaarwisseling huisarrest opleggen. Als er sprake is van geweld tegen hulpverleners geldt bij de beoordeling van de strafzaak een verzwaringsfactor van 200 procent.

Aan de 139 nieuwjaarsduiken in Nederland deden meer dan 51.000 mensen mee. De traditionele Nieuwjaarsduik in Scheveningen had met 10.000 mensen de meeste deelnemers. Voor zover bekend waren er nergens incidenten als onderkoeling of andere zaken waarbij EHBO nodig was.