Clicky


'Nieuwe koper voor superjumbo A380'

'Nieuwe koper voor superjumbo A380'
01-01-2016 13:25 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP/BLOOMBERG

TOULOUSE - Voor het eerst in drie jaar heeft vliegtuigmaker Airbus een nieuwe klant gevonden voor de zogeheten superjumbo A380. Volgens ingewijden schaft All Nippon Airways, dochteronderneming van het Japanse ANA Holdings, drie toestellen van het model aan.

De toestellen moeten in 2018 worden geleverd en worden ingezet op de route tussen Tokio en Hawaï. De Amerikaanse eilandengroep in de Stille Oceaan is een populaire vakantiebestemming voor Japanners.

De aanstaande verkoop van de toestellen aan All Nippon Airways is een klein succes in de vernieuwde strategie om de verkoop van superjumbo's nieuw leven in te blazen. Een gebrek aan orders zit de vliegtuigmaker al tijden dwars. Maatschappijen kiezen vaak toch voor de iets kleinere varianten zoals de Airbus A350 of de Boeing 777.

De superjumbo's staan met een prijskaartje van 428 miljoen dollar in de catalogus van Airbus. De ontwikkelingskosten van de A380 bedroegen omgerekend ruim 20 miljard euro.

Dat Airbus steeds meer voet aan de grond zet is volgens kenners ook een morele overwinning. De Japanse vliegtuigmarkt wordt tot nu toe steeds meer gedomineerd door Boeing. "Mocht de route naar Hawaï een succes zijn, dan is er een grote kans dat er meer orders voor Airbus volgen", zo klinkt het.

Eerder maakte Airbus bekend dat het gesprekken voert met twee potentiële klanten voor orders van wel 32 superjumbo's.