Clicky


Booreilanden ontruimd om schip op drift

Booreilanden ontruimd om schip op drift
31-12-2015 13:44 | Algemeen | auteur ANP

OSLO - [update 15:30] Een losgeslagen schip dat donderdag op de Noordzee na een hevige storm booreilanden bedreigde, is onder controle. Het wordt naar de Noorse kust gesleept, meldde een woordvoerder van een betrokken oliemaatschappij, BP.

Verscheidene booreilanden in het Noorse deel van de Noordzee werden donderdag ontruimd omdat het grote schip er stuurloos ronddreef. Het gaat om platforms die worden gerund door BP en ConocoPhillips. Ze liggen midden op de Noordzee, niet ver van de Nederlandse 'exclusieve economische zone'. Het gevaar is nu geweken, de mensen kunnen terug en de olieproductie wordt de komende dagen hersteld.

Voor de kust van Noorwegen vielen woensdag een dode en twee gewonden door de storm. Hun nationaliteit is niet bekendgemaakt. Een hoge golf trof een drijvend booreiland in het Troll-veld. Dat is het grootste gas- en olieveld van Noorwegen, ten westen van de stad Bergen. Het wordt uitgebaat door het Noorse staatsoliebedrijf Statoil. Volgens de Noorse autoriteiten waren de golven wel 14 meter hoog.