Clicky


'Centrale organisatie drogist DA failliet'

'Centrale organisatie drogist DA failliet'
29-12-2015 18:45 | Faillissementen | auteur ANP

ZWOLLE - Bij drogisterijketen DA is de centrale organisatie omgevallen. Volgens RTL Z is het bedrijf dat vorige week al uitstel van betaling kreeg inmiddels failliet verklaard. De nieuwszender baseert zich op een interne brief.

Het is onduidelijk wat dit betekent voor de 266 winkels van de keten. DA draait bijna geheel op zelfstandige franchisenemers. De surseance van vorige week betrof alleen DA Retailgroep en Retail Shared Service Centre in Zwolle, waar het hoofdkantoor en het distributiecentrum zijn gevestigd. Bij het bedrijf werken 212 medewerkers.

Vakbond FNV bestempelde het faillissement van onderdelen van de keten als "een bittere pil'' voor de betrokken medewerkers. Volgens de bond komen per woensdag tweehonderd mensen op straat te staan. "Het gaat om het distributiecentrum en het hoofdkantoor''.

Het grote probleem bij DA is dat veel van de franchisenemers uit onvrede uit de keten zijn gestapt, met een groot omzetverlies bij de centrale organisatie tot gevolg. Het conflict ontstond toen het bedrijf met plannen kwam voor het uitrollen van een nieuwe formule. Diverse franchisenemers zagen dat als een inbreuk op de contracten die ze met DA waren aangegaan.

De rechtbank Amsterdam, de directie van DA en de bewindvoerder waren dinsdag begin van de avond niet meer bereikbaar voor commentaar. Directeur Henk Castelijns liet vorige week al weten dat hij werkte aan een doorstart.

Het is nog onduidelijk of er een herstart zal komen, meent FNV-bestuurder Frans de Beer. ,,Vaak zie je dat een overnemende partij bij een faillissement de krenten uit de pap haalt. Na faillissement kun je met een ‘schone lei’ beginnen. Wij hopen dat een eventuele overnamepartij van DA op een sociale manier met de medewerkers omgaat.”