'Ontslagpremies bij V&D op losse schroeven'

'Ontslagpremies bij V&D op losse schroeven'
28-12-2015 14:36 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - De wankele situatie van V&D heeft mogelijk ook gevolgen voor medewerkers van de warenhuisketen die al zijn ontslagen. De vakbonden vrezen dat ze bij faillissement hun ontslagvergoeding mislopen.

"De afspraken uit het sociale plan staan waarschijnlijk op losse schroeven", bevestigde Niels Suijker van vakbond FNV maandag na berichtgeving door RTL Z.

Martijn den Heijer van CNV gaat ervan uit dat in geval van faillissement de ontslagen medewerkers alleen nog een vordering als schuldeiser kunnen indienen bij de curator. "Je kan er natuurlijk van uitgaan dat als het bedrijf doorstart, de doorstartende partij niet dit soort kosten van de vorige eigenaar wil overnemen'', stelt hij.

V&D vroeg en kreeg vorige week uitstel van betaling. De warenhuisketen kampt al langer met financiële problemen. Eerder dit jaar werd nog een reddingsplan in werking gezet. Onderdeel daarvan was een reorganisatie die ongeveer vierhonderd medewerkers de baan koste.

Suijker zegt dat voor het vertrekkend personeel een goede vertrekregeling was afgesproken. Maar nog niet iedereen heeft die gehad. Sommige medewerkers moesten bijvoorbeeld nog enkele maanden doorwerken, voor V&D hun dienstverband zou stopzetten.

De bewindvoerders van V&D streven ernaar de warenhuizen en de restaurants van La Place nog bijna twee maanden open te houden. Er hebben zich tientallen mogelijke kopers gemeld voor het retailbedrijf als geheel of of onderdelen ervan. Naar verwachting wordt in de loop van januari duidelijk of en zo ja in welke vorm V&D en La Place een doorstart kunnen maken.

Ondertussen is op websites als Marktplaats.nl en bij andere winkels een handeltje ontstaan in cadeaukaarten van V&D. Die zijn door de surseance van de warenhuisketen voorlopig niet meer geldig. Handelaren en retailers bieden aan om ze over te nemen, bijvoorbeeld in ruil voor korting op uitgaven in hun eigen zaak. Vorige week werd duidelijk dat er nog voor een kleine 10 miljoen euro aan V&D-bonnen in omloop is.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,787
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden