Clicky


Eigenaren Brits transportbedrijf krijgen 11 jaar cel voor doodslag vrachtwagenchauffeur

Eigenaren Brits transportbedrijf krijgen 11 jaar cel voor doodslag vrachtwagenchauffeur
01-07-2013 11:45 | Buitenland | auteur de redactie
CHESHIRE(GB) - Een vader en een zoon die samen het Britse transportbedrijf AJ Haulage runnen zijn veroordeeld tot in totaal 11 jaar gevangenisstraf nadat ze schuldig bevonden zijn aan de dood van één van hun vrachtwagenchauffeurs die achter het stuur in slaap viel.

Op 28 juni hoorden Adrian John McMurray en Adrian Paul McMurray hun straf bij de St Albans Crown Court.

Volgens het Hof is de vrachtwagenchauffeur vrijwel zeker in slaap gevallen op het moment dat zijn vrachtwagen op 12 februari 2010 op de M1 tussen Luton en Dunstable met volle vaart op een file klapte. Vrachtwagenchauffeur Stephen Kenyon raakte bekneld in zij cabine en liep ernstig hoofd- en borstletsel op waaraan hij ter plekke is overleden.

Uit stukken blijkt dat Kenyon voor het ongeval al 19 uur aan het werk was voor het incident. Volgens zijn tachograaf was de man al vanaf 's ochtends 05:00 uur aan het werk en had hij al 13 uur onafgebroken gereden.

"Door het volkomen roekeloos beheer van hun transportbedrijf toonden de McMurrays minachting voor de veiligheid en gezondheid van hun werknemers en het overige verkeer."

De McMurrays gaven ook toe schuldig te zijn aan een aantal economische delicten zoals het nalaten van het betalen van inkomstenbelasting van in totaal meer dan 5,8 miljoen euro.

De advocaat voegde nog toe: "Uit al deze nalatigheden blijkt dat het bedrijf alleen maar prioriteit gaf aan haar eigen persoonlijke gewin en niet die van hun chauffeurs en andere weggebruikers."

Auteur: E. van der Wal-de Vries