Clicky


VID: Vrachtwagenongevallen zorgen voor meer files

VID: Vrachtwagenongevallen zorgen voor meer files
01-07-2013 11:23 | Opmerkelijk | auteur de redactie
LIJNDEN - Ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn, vormen steeds vaker de oorzaak van files. In de eerste helft van 2013 was er 7,9 procent meer filedruk als gevolg van vrachtwagenongevallen op de Nederlandse snelwegen. De overlast als gevolg van ongevallen met alleen personenauto's neemt af, al is de daling minder groot dan de daling van de totale filedruk. Dit blijkt uit cijfers van de VID over de eerste zes maanden van 2013.

De toename van files bij incidenten met vrachtwagens is opvallend omdat de totale filedruk, de lengte maal de duur van de files, ook de afgelopen zes maanden weer fors daalde. Die daling doet zich vooral voor bij spitsfiles. Deze namen meer dan 15 procent af en dat kan vrijwel geheel worden toegeschreven aan het gereed komen van extra wegcapaciteit. Zo werden in 2013 knelpunten op de A50 bij de Waalbrug en de A10 bij de Coentunnel (binnenring) opgelost.

Ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn worden apart benoemd omdat de afhandeling van het ongeval doorgaans langer in beslag neemt. Bijvoorbeeld omdat speciaal bergingsmaterieel nodig is. Het is zeer zeker niet zo dat de chauffeur van de betrokken vrachtwagen altijd de veroorzaker is van het ongeval.

Het is vooralsnog dan ook onduidelijk wat de oorzaak is van de stijging van files als gevolg van ongevallen waarbij vrachtwagens zijn betrokken. In de laatste jaren was die toename niet zo groot als in de eerste maanden van dit jaar.