Clicky


Duitse marine redde al 10.000 vluchtelingen

Duitse marine redde al 10.000 vluchtelingen
27-12-2015 09:44 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - De Duitse marine heeft tijdens de kerstdagen een mijlpaal bereikt bij het redden van vluchtelingen uit de Middellandse Zee. Volgens Duitse media werd het aantal van tienduizend overschreden.

Sinds het begin van de deelname aan de operaties op 7 mei wisten de Duitse militairen volgens de krant Die Welt 10.528 mensen uit het water te halen. Op eerste kerstdag plukte de bemanning van de Berlin voor de kust van Libië meer dan vijfhonderd asielzoekers van drie gammele boten, waarmee de tienduizend werd bereikt. De Duitse marine doet met twee schepen mee aan de internationale hulpoperatie op de Middellandse Zee.

Ondanks de kou en harde wind gaan vluchtelingen nog steeds de zee op richting Europa. De afgelopen week werden 16.000 vluchtelingen naar de Griekse havenstad Pireaus gebracht nadat ze eerder in wankele schepen naar eilanden als Lesbos, Chios en Samos waren gevaren.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de VN zijn sinds begin dit jaar zo'n 950.000 mensen over de Middellandse Zee naar Europa gevlucht. verreweg de meesten gingen naar Griekenland.