Transportondernemer over geparkeerde trucks: 'Dit is geen sociale dumping'

Transportondernemer over geparkeerde trucks: 'Dit is geen sociale dumping' [+video]
23-12-2015 18:42 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

ZWAAGWESTEINDE - In België is onrust ontstaan over een weiland vol met geparkeerde vrachtwagens van de Hongaarse transportfirma Waberer's. Meer dan 300 vrachtwagens staan tijdens de feestdagen geparkeerd in het weiland van een boer in het Belgische Opglabeek.

Volgens veel vrachtwagenchauffeurs, de Belgische transportbond BTB-AVBB en de media is dit hét bewijs van de sociale dumping in de transportsector. Maar is dit wel zo?

Paul van Loon is transportondernemer in België en is eigenaar van transportbedrijf Paul van Loon NV.  Hij reageerde vandaag op alle commotie die is ontstaan. "Wat heeft dit nu met sociale dumping te maken? Totaal niets! Waberer's is een Hongaars transportbedrijf voorheen Hungarocamion. Dit bedrijf is in Budapest gevestigd en vanuit Budapest worden de chauffeurs aangestuurd en ontvangen zij hun opdrachten. Dit is dus totaal geen postbusbedrijf."

"Als Waberer's met de feestdagen voor al zijn voertuigen geen ladingen kan vinden richting Hongarije is het niet meer dan normaal. Trouwens Waberer's beschikt over circa 4.000 trucks", vervolgt van Loon.

"Dit is enkel weer grote propaganda voor de vakbonden welke weer de krantenkoppen willen halen. Het is hetzelfde wanneer wij volgende week vrachwtagens leeg hebben in Milaan en er zijn met deze feestdagen geen ladingen te vinden terug richting België, vervolgens parkeren wij onze vrachtwagens in Milaan tot na nieuwjaar en laten onze chauffeurs overvliegen. Dat is precies hetzelfde. Wat heeft dit in godsnaam met sociale dumping te maken?"

Portugal

"De vakbonden zijn alleen maar uit op sensatie en richten zich enkel op Oost-Europa. In Portugal is het al niet veel beter daar liggen de lonen eveneens een stuk lager als in andere Europese landen daar wordt niet over gesproken Portugal hoort bij Europa", gaat van Loon verder. 

"Afgelopen maand heb ik samen met onze beroepsfederatie een vergadering gehad met een parlementariër uit het Europees Parlement voor transport en dit ging over sociale dumping. Ik heb hem verteld dat de schuld bij de politiek ligt en niet bij ons. Zij hebben de grenzen  geopend en geen rekening gehouden met de concurrentie die op ons afkwam. Hij heeft bevestigd dat het wel degelijk veel te snel is gegaan binnen Europa. Dus eigen schuld dikke bult", besluit de transportondernemer.

Paul van Loon NV is een internationaal transportbedrijf met 20 trekkende eenheden en 40 opleggers. Het bedrijf is opgericht in 1929 door de Jos van Loon en gevestigd in Hoogstraten. In 1975 startte Paul van Loon als vrachtwagenchauffeur in het bedrijf van zijn opa. Na tien jaar nam hij het stokje over van zijn vader en werd hij de directeur. Tegenwoordig voeren de zoons van Paul, Vic en Jef, de dagelijkse leiding van het transportbedrijf.

Naast de vestiging in Hoogstraten heeft van Loon, wegens de volgens hem moordende concurrentie uit Oost-Europa, eveneens een vestiging in Bratislava, Slowakije dat in onderaanneming werkt voor Van Loon.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden