'Wegstemmen plan windmolens tegenvaller'

'Wegstemmen plan windmolens tegenvaller'
23-12-2015 11:18 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Het wegstemmen door de Eerste Kamer van het plan voor aanleg van windmolens op zee is een tegenvaller voor het Energieakkoord. Dat stellen de organisaties Greenpeace en Natuur&Milieu woensdag in een gezamenlijke reactie op het besluit van de Senaat, die dinsdag het plan van het kabinet met 38 tegen 37 stemmen verwierp.

Die tegenstem was vooral bedoeld als kritiek op minister Henk Kamp (Economische Zaken), omdat hij de voorgenomen splitsing van de energiebedrijven Eneco en Delta niet ongedaan wil maken. Die splitsing was aan de wet voor windmolens gekoppeld.

"De Senaat stemde niet tegen wind op zee, maar tegen de splitsing. Die zaken moeten uit elkaar getrokken worden om alsnog snel verder te kunnen met de bouw van windmolens op zee", stellen de milieuorganisaties.

Volgens de organisaties zijn de windmolens onmisbaar om de doelen van het Energieakkoord en het doel van het kabinet om de uitstoot van CO2 in 2020 met 25 procent te verminderen, te behalen.

De brancheorganisatie NWEA (Nederlandse Wind Energie Associatie) vreest ook dat de doelen voor duurzame energie uit het Energieakkoord onder druk komen te staan. Energie uit windparken op zee moet een fors deel van duurzame energie gaan leveren. Van 2016 tot en met 2023 gaat het om 3450 megawatt aan extra vermogen, genoeg om bijna vier miljoen huishoudens van stroom te voorzien, aldus de NWEA.

"Het wegstemmen van de wet Stroom leidt bovendien tot onzekerheid bij investeerders. Om de windparken op zee te kunnen bouwen zijn behalve Nederlandse investeringen ook veel kapitaal van buitenlandse investeerders nodig. Zij houden niet van onzekerheid, zeker als het gaat om een totale investering van 11 tot 18 miljard euro. De onzekerheid die nu is ontstaan is daarom geen goed nieuws voor de duizenden extra banen die de bouw van de nieuwe windparken op zee oplevert", aldus NWEA.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,762
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden