Clicky


Stakende pakketbezorgers bereiken akkoord met PostNL

Stakende pakketbezorgers bereiken akkoord met PostNL
28-06-2013 11:36 | Overig | auteur de redactie
AMSTERDAM (Novum) - De actievoerende pakketbezorgers van PostNL hebben definitief een akkoord bereikt met het postbedrijf. De bezorging van pakketjes door de zzp'ers wordt weer hervat. Dat meldt PostNL vrijdag. Eerder op de dag werd al een onderhandelingsakkoord bereikt, maar daar moesten de bezorgers nog mee instemmen.

In het akkoord is afgesproken dat koeriers van PostNL een basisvergoeding van duizend euro per week krijgen als ze per dag bij gemiddeld 145 tot 155 adressen aanbellen. Bij minder dan 145 geplande stops biedt PostNL een vergoeding op maat. De opzegtermijn voor de pakketbezorgers wordt verlengd van één naar drie maanden.

Verder komen op drie depots in de Randstad aanspreekpunten voor de zelfstandige pakketbezorgers. Pakketbezorgers die zich onheus behandeld voelen bij beëindiging van hun contract kunnen bovendien voortaan terecht bij een commissie waarin zowel koeriers als PostNL vertegenwoordigd zijn.

In het akkoord is verder opgenomen dat actievoerende pakketbezorgers geen hinder zullen ondervinden van het feit dat zij actie hebben gevoerd. Vrijdagochtend lagen nog zo'n negentigduizend pakjes te wachten op bezorging.

De stakers waren ontevreden over de tarieven van PostNL voor de bezorging van pakketten. Door de lage tarieven zeiden veel zelfstandige chauffeurs twaalf uur per dag of meer te moeten werken om een behoorlijk inkomen te verdienen. PostNL vond het juist logisch dat de vergoeding lager wordt, omdat koeriers steeds meer pakjes in hetzelfde gebied bezorgen.