Clicky


Macintosh krijgt uitstel van betaling [update]

Macintosh krijgt uitstel van betaling [update]
22-12-2015 15:03 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

MAASTRICHT (ANP) - Macintosh Retail, moederbedrijf van de winkelketens Scapino, Dolcis, Invito en Manfield, heeft bij de rechtbank Limburg uitstel van betaling gevraagd én gekregen. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend. Advocaten John Huppertz en Ben Meijs zijn aangesteld als bewindvoerders. Zij gaan bekijken voor welke onderdelen van de groep een verkoop mogelijk is.

In Den Bosch is dinsdagmiddag ook het verzoek tot uitstel van betaling neergelegd voor Dolcis, Invito, Hoogenbosch Retail, Manfield en Pro sport. Waarschijnlijk oordeelt de rechter daar woensdag over, aldus Macintosh in een verklaring na het sluiten van de beurs. Daarin wordt benadrukt dat geen verzoek is ingediend voor Scapino en Steve Madden in Nederland.

Alle winkels blijven open, gaf het bedrijf verder nog aan.

Macintosh meldde maandag dat het bezig was kopers te zoeken voor zijn winkelketens. Het waarschuwde toen al dat mogelijke verkopen gezien de hoge schuld en slechte marktomstandigheden waarschijnlijk bitter weinig zouden opleveren. Geen van de gegadigden heeft echter een bod op tafel gelegd dat een oplossing biedt voor de huidige situatie. Uitstel van betaling voor de moedermaatschappij, vaak een eerste stap richting faillissement, is daarmee volgens Macintosh "de enig overgebleven optie''.

Macintosh telt ruim vijfhonderd winkels in Nederland, België en Luxemburg. Er werken in totaal 5500 mensen.

Om uit de financiële zorgen te komen, verkocht Macintosh de laatste tijd al een aantal bedrijfsonderdelen. Onder meer de Britse activiteiten en de interieurwinkels van Kwantum werden te gelde gemaakt. Eerder had het bedrijf al afscheid genomen van BelCompany en Halfords. De schuldenlast bleef evenwel te hoog. Met alleen nog schoenenzaken in de Benelux in zijn bezit hoopte Macintosh op een goed najaar. De verkopen in november en de eerste weken van december vielen echter zwaar tegen. Daardoor kwamen ook de verbeteringen die het bedrijf wilde doorvoeren in zijn winkels onvoldoende uit de verf.