Transport Online - Verslechtering rendement wegvervoer

Verslechtering rendement wegvervoer

Verslechtering rendement wegvervoer
27-06-2013 10:11 | Financieel | auteur de redactie
ZOETERMEER - De rentabiliteit bij de transport- en logistiekbedrijven, actief in het beroepsgoederenvervoer over de weg, is in 2012 verslechterd. De prognose voor 2013 is dat de rentabiliteit dit jaar verder zal dalen. De eigen vermogenspositie wordt ook steeds zwakker. Zo blijkt uit onderzoek van Panteia/NEA in opdracht van de NIWO.

Rentabiliteit in 2012 verder gedaald
De rentabiliteit bij de transport- en logistiekbedrijven, actief in het beroepsgoederenvervoer over de weg, is in 2012 verslechterd. De gemiddelde rentabiliteit in het binnenlands vervoer in 2012 komt uit op -2,6%. In 2011 was dit -1,9%. In het grensoverschrijdend beroepsgoederenvervoer was de daling zelfs iets groter. Gemiddeld behaalden deze bedrijven een rendement van -5,0% (2011 -4,2%). Er zijn bedrijven die beduidend beter presteren of juist minder ten opzichte van dit gemiddelde. De logistieke bedrijven actief in de bouw leden in 2012 gemiddeld een fors verlies. Gespecialiseerde deelmarkten zoals fysieke distributie, koel/vries en tank/bulk noteerden vorig jaar een positief resultaat.

Raming 2013: Verdere achteruitgang rentabiliteit
In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de opbrengsten gedaald ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal van vorig jaar. Op basis van gegevens over het eerste kwartaal van 2013 is een raming gemaakt van de rentabiliteit voor dit jaar. Voor 2013 wordt voor het binnenlands vervoer een rentabiliteit geraamd van -2,8% en voor het grensoverschrijdend vervoer -5,4%.

Wederom verzwakking eigen vermogenspositie
De solvabiliteit (verhouding eigen vermogen ten opzichte van totaal vermogen) daalde in 2012 ten opzichte van 2011. De gemiddelde solvabiliteit bij de onderzochte binnenlandse vervoerbedrijven was in 2012 25,1% (2011: 26,4%). Bij de bedrijven die overwegend actief zijn in het grensoverschrijdend vervoer, was de gemiddelde solvabiliteit vorig jaar 15,3% (2011: 16,2%). Wederom dus een verzwakking van de eigen vermogenspositie. De verslechtering van de eigen vermogenspositie (in 2008 in gang gezet) is al jaren een zorgelijke ontwikkeling voor de wegvervoersector.

Informatie
Ieder jaar stelt Panteia/NEA, in opdracht van de NIWO, een onderzoek in naar de rentabiliteit van transport- en logistiekbedrijven actief in het beroepsgoederen-vervoer over de weg. Het doel is het volgen van de economische ontwikkelingen in de wegvervoersector. Onlangs is de nieuwste versie van dit rapport verschenen.Rijverboden

LET OP: Extra rijverboden rondom Pinksteren:
> Klik Hier! <

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions