Clicky


'Ultimatum havenbonden voor 2016 de deur uit'

'Ultimatum havenbonden voor 2016 de deur uit'
18-12-2015 17:53 | Haven Nieuws | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - De stakingsdreiging in de Rotterdamse haven begint steeds serieuzere vormen aan te nemen. Vakbond FNV zegt naar verwachting op 31 december een ultimatum naar de werkgevers en het havenbedrijf te sturen. Die krijgen dan tot 6 januari de tijd om op de eisen van de bonden in te gaan. Doen ze dat niet, dan gaan de havenwerkers echt actievoeren.

De havenwerkers willen dat het havenbedrijf maatregelen neemt om hun werk voor negen jaar zeker te stellen. Het is nu een week geleden dat de werkgevers boos van de onderhandelingstafel wegliepen, nadat personeel op de containerterminals spontaan tien minuten het werk had neergelegd.

De bonden zeiden toen dat ze het laatste voorstel van de werkgevers nog wel aan hun leden zouden voorleggen. Inmiddels is duidelijk dat een groot deel van hun achterban de stakingsplannen steunt. Vrijdagavond vinden de laatste ledenpeilingen plaats.

De langdurige werkgarantie is belangrijk voor de bonden, omdat ze vrezen dat er door de komst van de hypermoderne terminals op de Tweede Maasvlakte komende jaren anders tweehonderd tot achthonderd van de ruim 3500 banen in de Rotterdamse containersector verdwijnen. ,,Miljoenen euro’s zijn hierin geïnvesteerd, maar niemand die toen aan het verlies van werkgelegenheid dacht'', aldus FNV-bestuurder Niek Stam.

Voor het havenbedrijf zouden acties op een ongelegen moment komen. De concurrentie tussen havens in Europa is moordend. Stakingen kunnen de positie van Rotterdam schaden omdat de kans bestaat dat bedrijven hun activiteiten hierdoor overhevelen naar bijvoorbeeld Antwerpen of Hamburg. (ANP)