Clicky


DAF-werknemers voeren actie

DAF-werknemers voeren actie
25-06-2013 16:37 | Transport | auteur de redactie
EINDHOVEN - Een paar honderd werknemers van DAF houden morgen lunchbijeenkomsten om informatie te delen over de stukgelopen cao-onderhandelingen grootmetaal, en vervolgstappen na de acties en stakingen op 21 juni. DAF wil dit niet op het terrein. Daarom maar aan de rand van het DAF-terrein om de opgeworpen barrière te trotseren. Want hoe dan ook: "De vakbeweging is van de mensen, en is dus op de werkvloer", aldus FNV Metaal.

De DAF werknemers willen respect van vakmanschap en beter loon als blijk van waardering voor de inzet. Gelijk loon, voor gelijk werk en invloed op de inroostering van ADV-dagen.

Dennis Vereggen, truckbouwer bij DAF: "Wij willen doodnormale dingen. Een eerlijke beloning voor jarenlang hard werken om een goed product te bouwen. Geen doorgeslagen flexibiliteit, maar normale werktijden, en niet nog meer wisselende diensten. En geen zorgen dat je zomaar ontslagen kan worden, maar zekerheid voor ons en onze gezinnen."

Jos Brocken, landelijk bestuurder FNV Metaal: "Het is te gek voor woorden dat DAF moeilijk doet over informatiebijeenkomsten op de werkvloer. Dit laat de 19-de eeuwse mentaliteit zien die er momenteel heerst bij DAF en de FME-CWM, en waarom het nodig is om actie te voeren. Want als het aan de werkgevers ligt hebben de vakmensen in de metaal straks geen enkele zeggenschap meer over werktijden, word je ingezet wanneer het je baas uitkomt en blijven jongeren te lage jeugdlonen krijgen. Wij willen modern werkgeverschap, met een fatsoenlijke waardering van vakmanschap."

Op vrijdag 21 juni organiseerde FNV Metaal met succes een landelijke actiedag. Ruim 2500 werknemers in de groot- en kleinmetaal gaven een duidelijk signaal aan hun werkgevers dat zij waardering van vakmanschap willen zien in de cao’s die gelden voor ongeveer een half miljoen werknemers.

Het tekort aan vaklieden wordt in 2016 geraamd op 155.000 in de technieksectoren. Er worden allerlei initiatieven genomen om meer mensen de techniek in te krijgen, zoals het Techniekpact.

"Na alle mooie woorden daarover willen werknemers daden zien, die het werken in de sector aantrekkelijk maken, anders zijn al die initiatieven nutteloos. Het is nu tijd om jongeren te trekken met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en ouderen op een gezonde manier gewoon goed aan het werk te houden", aldus FNV Metaal-bestuurder Brocken.

Met vorig jaar 3% omzetgroei en een groei van de export met 5% gaat het goed in de grootmetaal. Ook dit jaar wordt zo’n 4,5% groei verwacht. Dit zijn cijfers die de werkgevers zelf bevestigen.

In de grootmetaal werken zo’n 150.000 mensen, waaronder in de truckbouw bij DAF trucks ongeveer 5.500 mensen. Verder in de automobielindustrie, metaalgieterijen, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw, machinefabrieken, vaak ook als toeleverancier. De werkgeversorganisatie is FME-CWM. Veel voorkomende beroepen zijn monteur, productiemedewerker, operator, elektrotechnicus, draaier, lasser, frezer. De cao-onderhandelingen zijn gestart op 23 april.