Clicky


Onderzoek: aanpak MH17-crisis moeizaam

Onderzoek: aanpak MH17-crisis moeizaam
16-12-2015 12:06 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - De aanpak van de ramp met vlucht MH17 door de Nederlandse autoriteiten verliep in het begin onnodig moeizaam en complex. Nabestaanden waren over het algemeen ontevreden over de eerste opvang door de overheid, over de nazorg zijn ze wel positief.

Pas gaandeweg slaagde de organisatie erin de crisis op "adequate wijze te beheersen". Dat blijkt uit een evaluatie door een team van onderzoekers van de Universiteit Twente in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het rapport is woensdag naar buiten gebracht.

Nabestaanden ervoeren een gebrekkige coördinatie. Veel betrokkenen gaven aan dat ze soms wel erg veel informatie van de overheid ontvingen en dat veel van die informatie dubbel was. Ook klaagden zij over het gemis van een formele bevestiging van een overlijden.

Enkele incidenten in de communicatie naar en met nabestaanden vergrootten het leed. Ook bij de repatriëring en identificatie van slachtoffers en hun bezittingen zijn dingen mis gegaan, aldus de onderzoekers. Zo meldden nabestaanden dat stoffelijke resten onzorgvuldig werden behandeld. De dag van nationale rouw was voor nabestaanden echter een positief kantelpunt in hun waardering van de nazorg door de overheid.

Volgens de onderzoekers was de nationale organisatie voor crisisbeheersing onvoldoende gericht op samenwerking met de betrokken organisaties en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Dat geldt ook voor de onderlinge samenwerking.

De organisatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) trok de eerste dagen te veel naar zich toe. Na de eerste dagen verbeterde de samenwerking, "waardoor alle partijen hun bijdrage konden leveren."

Het kabinet reageert in januari op de evaluatie.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) uitte in haar rapport over de oorzaak van de ramp ook al kritiek op de crisisorganisatie van de overheid. Die functioneerde niet goed en bij de betrokken overheidsorganisaties ontbrak het aan regie, aldus de OVV.

De Boeing van vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 neergehaald door een raket boven oorlogsgebied in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.