Clicky


Hermes maakt ambitie waar en gaat OV verzorgen in ZO-Brabant

Hermes maakt ambitie waar en gaat OV verzorgen in ZO-Brabant
15-12-2015 13:44 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

'S-HERTOGENBOSCH - Provincie Noord-Brabant heeft het ingediende aanbod van Hermes uitvoerig getoetst en heeft besloten de concessie voor het Openbaar Vervoer in de regio Zuidoost-Brabant aan Hermes Openbaar vervoer B.V. te gunnen. Hermes gaat vanaf 11 december 2016 het busvervoer in de regio verzorgen voor de komende 10 jaar.

Op 16 november leverde Hermes als enige vervoerder een bieding in voor de concessie Zuidoost-Brabant. Deze bieding is de afgelopen weken beoordeeld en getoetst aan de eisen en ambities die de provincie stelt aan het OV in de regio. Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Hermes heeft onze visie op de toekomst van het OV goed begrepen en heeft een hele goede bieding ingediend waar wij erg blij mee zijn. Ze bieden binnen het beschikbare budget meer ritten aan dan wij geëist hadden en 8% meer ritten dan in de huidige dienstregeling.

Deze extra bussen gaan vooral rijden op de stedelijke HOV assen en op de belangrijkste vervoerassen binnen de regio. Verder zijn we aangenaam verrast door het aanbod om meteen vanaf de start van de concessie het stedelijke HOV met ruim 40 elektrische gelede bussen te gaan rijden Hiervoor introduceert Hermes een nieuw iconisch voertuig met een tramachtige uitstraling met de naam Evolans. Zo’n grote inzet van zero-emissie-bussen is echt uniek in Nederland en sluit perfect aan bij de ambities van dit college voor maximale toepassing van innovatie en duurzame energie.”

Extra bussen

Belangrijk voor de reiziger zijn vooral de extra bussen die met ingang van de nieuwe concessie gaan rijden. Zo rijden er naar Eindhoven Airport straks 14 bussen per uur in de ochtendspits in plaats van 10 per uur. Ook worden er nieuwe verbindingen aangeboden zoals een rechtstreekse verbinding tussen de High Tech Campus en ASML en Eindhoven Airport.

Verder wordt bijvoorbeeld in de spits een extra busverbinding aangeboden tussen Gemert en Boxmeer waardoor de reistijd tussen Gemert en Nijmegen met 30 minuten wordt verkort. Het gebruiksgemak voor de reiziger wordt groter door een pakket aan reisinformatie met daarin een aantal vernieuwingen. Er is ruimte voor nieuwe betaalmogelijkheden en ook aandacht voor persoonlijke serviceverlening.

Zero emissie en comfort

De directe inzet van de ruim 40 volledig elektrische bussen springt in het oog. Hiermee is Eindhoven de eerste stad waar grootschalig zero emissie busvervoer wordt geïntroduceerd. Daarnaast gaan op de belangrijkste vervoerassen in de regio 65 nieuwe Euro VI dieselbussen rijden met een extra hoog comfortniveau onder de naam Volans. Alle nieuwe bussen worden door VDL geleverd.

“De elektrische bussen in Eindhoven vormen de eerste stap naar een volledige transitie naar zero emissie busvervoer. Na maximaal vier jaar worden de stadsbussen en een deel van de streekbussen ook vervangen door elektrische bussen. Daarna wordt in een derde fase nog in deze concessie de stap gezet richting volledig zero emissie. Hermes heeft onze wens voor duurzaamheid dus heel concreet verwoord in haar aanbod,” aldus Christophe van der Maat.

Innovatie

Daarnaast biedt Hermes ook andere vormen van mobiliteit aan, zoals deelfietsen in aansluiting op het busvervoer. Ook wordt de basis gelegd voor het verder integreren van OV en doelgroepenvervoer. Hermes biedt op dit vlak vanaf de start een aantal doorontwikkelingen en laat zien dat ze ook in de toekomst willen innoveren. Hiertoe wordt onder meer een kenniscentrum opgezet samen met de TU/e en Fontys met een focus op slimme mobiliteitsoplossingen.