Transport Online - Kent u deze vrachtwagen nog? [deel 16 - 2]

Kent u deze vrachtwagen nog? [deel 16 2]

Kent u deze vrachtwagen nog? [deel 16 - 2]
21-06-2013 09:50 | Transport | auteur de redactie
DAMWOUDE - Op onze oproep vorige week over de Saviem vrachtwagen kregen we niet zo veel reacties binnen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het vooral de oudere generatie vrachtwagenchauffeurs is die met deze vrachtwagens gereden heeft.

Daarnaast blijkt dat er in Nederland niet zo heel veel Saviem vrachtwagens rondreden. Je ziet ze in de jaren '60 en '70 vooral in het Franse wegtransport terug.

Van één bezoeker kregen we de reactie dat hij de Saviem maar niks vond: “Een bij elkaar geraapt zooitje”, zegt Cees Oosterhout.

Mijnheer Henk Boon, voormalig eigenaar van Boon Transport vof uit ’s Gravenzande, denkt daar echter heel anders over. "Ik heb geen slechte ervaringen met de Saviem gehad. Het was een prima vrachtwagen", zegt de nu 79-jarige Boon.

De Saviem van Boon Transport, met dank aan OudeDaf.nl

"Maar het is alweer 40 jaar geleden dat ik met deze vrachtwagen gereden heb. We hebben de Saviem zo'n acht á negen jaar in ons bezit gehad."

Ook Peter Boon, de zoon van Henk Boon, heeft een tijdje in de Saviem van zijn vader gereden en ook hij zegt: "Het was een goede vrachtwagen. Ik kan me geen mankementen herinneren."

Saviem (Societe Anonyme de Vehicules Industriels et d'Equipements Mecaniques) was een Franse fabrikant van vrachtwagens en bussen en onderdeel van de Renault-groep.

Het bedrijf Saviem werd opgericht in 1955 door de fusie van de vrachtwagenfabrikant Renault en de fabrikanten Somua en Latil. Vanaf 1957 op verscheen de merknaam Saviem LRS. De letters LRS stonden voor de voormalige merken Latil , Renault en Somua. Later werd de merknaam vereenvoudigd naar gewoon Saviem.

De Saviem van Transportbedrijf van Eck uit Cothen

Van 1967-1977 werkte Saviem samen met het Duitse MAN. In 1975 werkte het bedrijf tevens samen met DAF, Volvo en Magirus-Deutz, het latere Iveco.

In 1975 verwierf Renault het truckmerk Berliet uit de Michelin-Groep. In 1978, werd Berliet en Saviem samengevoegd tot Renault Vehicules Industriels (RVI). Opnieuw werden de oude merknamen voor twee jaar behouden, later werd deze in 1980 en langzaam verdween het merk en kwam de Renault IV in beeld.

Hieronder ook nog een filmpje van een Saviem SM 300. Wat een geluidje hè?


Auteur: E. van der Wal-de Vries

Meer afleveringen uit de serie 'kent u deze vrachtwagen nog?' vindt u hier


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,741
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions