Transport Online - Marechaussees parlement willen geweer dragen

Marechaussees parlement willen geweer dragen

Marechaussees parlement willen geweer dragen
14-12-2015 18:19 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - De marechaussees die in Den Haag onder meer het Tweede Kamergebouw bewaken vinden dat ze te licht bewapend zijn om het op te kunnen nemen tegen terroristen. De marechaussees hebben een pistool bij zich maar willen een automatisch geweer dragen.

Dat zegt voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM. Hij krijgt signalen van de marechaussees dat zij niet tevreden zijn met de huidige bewapening.

Debie stelt dat de marechaussees met een pistool geen kans maken tegen bijvoorbeeld een kalasjnikov. "We hebben de beelden nog op ons netvlies van de agent die bij de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs niets terug kon doen en werd doodgeschoten'', aldus Debie.

De marechaussees willen de automatische Heckler & Koch HK416 dragen. Ze hebben ook de beschikking over die wapens, maar ze liggen in de auto. Volgens Debie is dat op het moment van een aanval nogal onpraktisch.

Hij kan zich voorstellen dat de oorlogswapens niet goed in het straatbeeld passen. Debie zegt echter dat hij ,,opkomt voor de belangen van de mensen die met gevaar voor eigen leven een aanval moeten weerstaan''.

De marechaussee heeft de beveiliging van de Tweede Kamer in februari overgenomen van de politie. De politieagenten kunnen zich daardoor meer richten op hun gewone taken. De bewaking van gebouwen vanwege de terreurdreiging, waaronder ook Joodse instellingen, vergde veel politie-inzet.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions