Clicky

 
Transport Online - Overname BG door Shell kost duizenden banen

Overname BG door Shell kost duizenden banen

Overname BG door Shell kost duizenden banen
14-12-2015 12:11 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De beoogde overname door Shell van gasproducent BG gaat naar verwachting wereldwijd 2800 banen kosten. Dat komt neer op 3 procent van het totale aantal werknemers van het gecombineerde bedrijf, meldde Shell maandag.

Shell maakte eerder dit jaar al bekend dat het wereldwijd 7500 arbeidsplaatsen schrapt. Het banenverlies als gevolg van de overname van BG, waarvan de potentiële kostenvoordelen op 3,5 miljard dollar worden geschat, komt daar bovenop.

Maandag werd bekend dat na de EU, Brazilië en Australië ook China akkoord gaat met de overname van BG. Met de zegen van alle relevante toezichthouders op zak, wordt de transactie binnenkort voorgelegd aan de aandeelhouders van beide bedrijven. Shell wil de overname begin volgend jaar afronden.

Bij de aankondiging, in april, had de overname een waarde van ongeveer 64 miljard euro. Omdat de overnameprijs deels in aandelen wordt voldaan, is het precieze bedrag afhankelijk van de aandelenkoers van Shell.

Die wordt op zijn beurt beïnvloed door de olieprijs, die bij de aankondiging rond de 60 dollar per vat was maar inmiddels tot minder dan 40 dollar is gezakt. Persbureau Bloomberg becijferde dat het aandeel Shell dit jaar 35 procent is gedaald en dat de waarde van de BG-deal daarmee is geslonken tot circa 53 miljard dollar.

Shell wordt met de aankoop 's werelds grootste producent van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG). "Het is een strategische overname die Shell winstgevender zal maken en beter bestand tegen een mogelijk langere periode van lage olie- en gasprijzen'', zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden maandag. (ANP)

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk
  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen