Clicky


Een kijkje in de keuken bij... Brant Visser & Zn

Een kijkje in de keuken bij... Brant Visser & Zn
18-06-2013 15:36 | Transport | auteur de redactie

HEERENVEEN - "Kwaliteit, efficiency en veiligheid. Daar draait het bij ons om. We zijn een nuchter bedrijf dat bekend staat om zijn goede dienstverlening. Maar wat goed is kan altijd beter en daar blijven wij aan werken", dat stelt Peter van der Werf, commercieel directeur van Brant Visser transport en warehousing in Heerenveen.

Met 105 medewerkers, 75 voertuigen en een warehousecapaciteit van 16.000 pallets mag Brant Visser zich een belangrijk speler op de markt noemen. Transport Online ging eens op bezoek bij het transportbedrijf in Heerenveen en kreeg een kijkje in de 'keuken'.

Brant Visser is een bedrijf met historie. In 1892 werd gestart in het Friese Anjum. Transport over water, beurtvaart geheten. Op die manier verzorgde Brant Visser het vervoer van bedrijven en huishoudens tussen Anjum, Dokkum en Leeuwarden. De eerste wagens werden in de jaren dertig aangeschaft. De beurtvaart maakte plaats voor de beurtdienst. Na de Tweede Wereldoorlog richtte Brant Visser zich steeds meer op nationaal en internationaal transport.
 


In 1999 werd de overstap gemaakt naar Heerenveen waar vanuit een modern bedrijfspand gewerkt wordt dat ook onderdak biedt aan opslagruimte en andere logistieke activiteiten.

Papierloos
"We werken met de nieuwste ICT systemen. Bijna papierloos. Opdrachten komen digitaal binnen en worden digitaal gekoppeld aan een voertuig en een chauffeur." Voordeel: snel, efficiënt en minder fouten. Track and Trace is ook een mooi voorbeeld van efficiënte dienstverlening. Door de boordcomputers te koppelen aan het Transport Management Systeem kan op elk moment van de dag de status van een lading worden ingezien.

Het is opvallend rustig op de afdeling planning. Waar vroeger de hele dag druk gebeld werd zitten de planners nu geconcentreerd achter hun beeldscherm. "Ik heb nog op de planning gewerkt in de tijd voor de mobiele telefoons", glimlacht van der Werf. "Had ook zijn charmes, maar je kwam 's avonds wel thuis met tuitende oren."

Brant Visser hecht veel waarde aan goed personeel. Logistieke dienstverlening is mensenwerk en succesvolle resultaten kunnen alleen worden behaald met deskundig, goed opgeleid en gemotiveerd personeel. "Wij creëren daarom een zo prettig mogelijke werkplek voor onze mensen."

 

 


Nieuw personeel komt vaak bij VTL vandaan. Jongeren van 16 á 17 jaar gaan eerst aan de slag in het warehouse waar ze zaken als laden en lossen leren. "Op hun achttiende komt het rijbewijs erbij en dan willen ze natuurlijk de weg op", vertelt van der Werf. "Ze beginnen dan met korte ritten in de regio Heerenveen. Vaak samen met een ervaren chauffeur."

Het personeel bij Brant Visser is vrij jong. Daarom maakt het bedrijf zich voorlopig geen zorgen over de vergrijzing en het daardoor dreigende tekort aan beroepschauffeurs. "Het personeelsverloop is bij ons zo goed als nihil. Dat komt omdat wij hier op een heel prettige manier met elkaar omgaan, maar natuurlijk ook omdat de banen momenteel niet voor het oprapen liggen", vult de commercieel directeur aan.

Naast werkplekken voor aanstormend talent doet Brant Visser ook regelmatig een beroep op 65-plussers die één of twee dagen in de week willen werken om chauffeurs af te lossen die anders teveel rijuren gaan maken.

 

 


 

Klik op de foto voor een vergroting


Chauffeurs uit Oost Europese landen heeft Brant Visser niet in dienst. "Dat is een bewuste keuze. We willen concurrerend werken door punctueel en correct te zijn en geen fouten te maken. Dat is niet altijd mogelijk met Oost-Europeanen. In vakantietijd huren wij chauffeurs in op basis van een tijdelijk contract die bij gebleken geschiktheid soms kunnen blijven. Het is momenteel niet moeilijk om aan ervaren personeel te komen."

Warehousing
Naast transport is Warehousing een belangrijk onderdeel van de dienstverlening bij Brant Visser. Op het bedrijfsterrein staat een enorm hoogbouwmagazijn dat voldoet aan de modernste eisen op het gebied van hygiëne, klimaatbeheersing, brandveiligheid en diefstalpreventie. Het magazijn biedt plaats aan food en non-food artikelen. Er staan goederen van zowel multinationals als van MKB bedrijven.

Van der Werf: "Er zijn meerdere redenen voor bedrijven om gebruik te maken van warehousing. Belangrijke reden is dat bedrijven zich meer willen richten op hun corebusiness en investeren in productie en marketing in plaats van een eigen warehouse. Dan komen ze bij ons terecht."

 

 


Ook in het magazijn speelt ICT een belangrijke rol. Het voorraadbeheer is geautomatiseerd door middel van barcodes, waardoor "real time" inzicht ontstaat in de voorraadniveaus.

Naast klantgerichtheid, professionaliteit en een persoonlijke benadering van de opdrachtgever is ook veiligheid van groot belang. Naast certificeringen op het gebied van procedures en voedselveiligheid als ISO, HACCP en SKAL, doorloopt Brant Visser momenteel het SQAS-traject (Safety & Quality Assessment System).

Het terrein is goed beveiligd. Om in het magazijn te kunnen komen moet een bezoeker zich eerst inschrijven en een bezoekershesje aantrekken. Pas daarna gaat het hek open en kan het imposante magazijn betreden worden, waar druk gewerkt wordt.

Brant Visser is klaar voor de toekomst. Door de beste kwaliteit te bieden tegen een goed tarief zullen de wagens blijven rijden. Nationaal en internationaal (Frankrijk). Ook het Warehouse kan zich nog verder ontwikkelen. Ze hebben voldoende ruimte om een extra hal te bouwen. Van der Werf: "Onze kwaliteit is goed, daarvan zijn wij overtuigd. We blijven echter streven naar 'nog beter'."

Auteur: Hans Jager

eerder in de serie 'Kijkje in de keuken bij...'
» Een kijkje in de keuken bij... G.M. De Rooy & Zonen
» Een kijkje in de keuken bij... A-ware: van kaashandel naar ketenregisseur