Clicky


'Acties in Rotterdamse haven aanstaande'

'Acties in Rotterdamse haven aanstaande'
12-12-2015 11:47 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Medewerkers van de Rotterdamse haven zullen naar verwachting begin januari het werk neerleggen. Volgens vakbond FNV heeft het overleg van vrijdag te weinig opgeleverd en lijken stakingen onvermijdelijk. Acties van de havenarbeiders vrijdag ter ondersteuning van de onderhandelaars was voor werkgevers reden om per direct het overleg te stoppen.

"Havenarbeiders zette tien minuten de kranen stil, en de havendirectie viel direct schuimbekkend bij ons binnen", zo omschreef FNV-bestuurder Niek Stam zaterdag de sfeer van vrijdag. "Ze zochten puur een stok om mee te slaan."

De werknemers eisten maatregelen om hun werk voor negen jaar zeker te stellen. De bonden vrezen dat er door de komst van de hypermoderne terminals op de Tweede Maasvlakte de komende jaren anders tweehonderd tot achthonderd van de ruim 3500 banen in de Rotterdamse containersector verdwijnen.

Eindbod

Het havenbedrijf liet vrijdagavond weten dat het voorstel van het havenbedrijf en de werkgevers dat er nu ligt het eindbod is. Onder meer wordt een werkgelegenheidsgarantie van 4,5 jaar aangeboden. Daarbovenop is een pakket van maatregelen uitgewerkt om eventuele boventalligheid in de sector de komende jaren te voorkomen.

De werkgevers willen het onder meer mogelijk maken onderling medewerkers uit te lenen. Ook maakt een verlening van een plaatsmakersregeling met vier jaar onderdeel uit van het pakket.

Betrouwbaarheid

Het havenbedrijf zei de acties van vrijdag "ten zeerste" te betreuren en stelde dat voor de internationale klanten "betrouwbaarheid en rust" belangrijk zijn. De zegsman zei dat er geen urgentie was om gesprekken snel te hervatten, omdat er geen banen op het spel staan.

De FNV legt het eindbod van de werkgevers volgende week nog wel voor aan zijn leden. (ANP)