Clicky


VID: nog te veel hinder door politiecontroles

VID: nog te veel hinder door politiecontroles [+video]
11-12-2015 10:46 | Controles | auteur Redactie [FE]

LIJNDEN (ANP) - Het verkeer heeft nog altijd te veel last van politiecontroles. Dat concludeert de VerkeersInformatieDienst (VID).

In juni van dit jaar vroeg de VID al aandacht voor het probleem omdat de politiecontroles te veel files veroorzaakten. Bij het zien van de controleapparatuur of agenten in de berm trappen automobilisten automatisch op de rem. Hierdoor loopt het verkeer soms vast. Dat is niet alleen hinderlijk, maar ook erg gevaarlijk, aldus de VID.

De politie beaamde eerder dit jaar dat gemaakte afspraken niet waren nagekomen. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) beloofde verbeteringen. Er zou niet meer meer geflitst worden als er problemen door zouden ontstaan. Maar volgens de VID lijkt de situatie alleen maar slechter te worden. Sinds eind augustus veroorzaakte een politiecontrole 23 keer een file. In de eerste helft van 2015 was dat twaalf keer.

De VID gaat ervan uit dat de betrokken partijen snel opnieuw om de tafel gaan om de gevaarlijke situaties tot het minimum te beperken. "We vermoeden dat het daadwerkelijke aantal flitsfiles veel hoger ligt. Om gesteggel te voorkomen hebben we de twijfelgevallen buiten beschouwing gelaten. Het zou dus heel goed kunnen dat je in het afgelopen halfjaar zelf in een flitsfile stond, maar deze niet terugvindt in de lijst'', aldus de VID. De verkeersdienst begrijpt dat de politie controles moet uitvoeren, maar het flitsen moet de veiligheid van het verkeer niet in gevaar brengen.

Volgens Rijkswaterstaat zijn er deze zomer al nieuwe afspraken gemaakt over de politiecontroles. "Het uitgangspunt is dat de flitscontroles gebeuren op tijden dat het rustig is en op trajecten waar ze geen effect hebben op het verkeer. Als in de verkeerscentrale te zien is dat de controles files veroorzaken, wordt er ook mee gestopt. We zijn nu alleen nog bezig om deze afspraken operationeel te maken, maar dat gaat zo snel mogelijk gebeuren", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.