Recordbedrag voor beschilderde Porsche van Janis Joplin

Recordbedrag voor beschilderde Porsche van Janis Joplin
11-12-2015 09:57 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

NEW YORK (ANP) - Op een veiling in New York is donderdagavond de in bonte kleuren beschilderde Porsche 365C Cabriolet van cultzangeres Janis Joplin verkocht. De sportwagen uit 1965 bracht 1,76 miljoen dollar (1,6 miljoen euro) op, ruim het drievoudige van de geschatte waarde, aldus veilinghuis Sotheby's.

De auto stond de laatste 20 jaar in de Rock and Roll Hall of Fame in Cleveland, Ohio. Joplin had de sportwagen ooit voor 3500 dollar gekocht. Omdat ze de witte kleur saai vond, liet de zangeres de auto in bonte kleuren spuiten versierd met bloemen, vlinders, vogels en een berglandschap.

"Janis ging met die auto overal naartoe'', had haar zus Laura gezegd bij de aankondiging van de veiling in september. De sportwagen werd meerdere malen gerestaureerd. Joplin werd in 1970 dood aangetroffen in een hotelkamer na een overdosis. Voor de deur stond haar Porsche.

Op dezelfde veiling bracht een Ferrari 290 MM uit 1956 maar liefst 28 miljoen dollar (ongeveer 25,6 miljoen euro) op. Van dit type racewagen zijn er slechts vier gemaakt. De waarde van de auto werd door veilinghuis Sotheby's tussen de 28 en 32 miljoen dollar (circa 25,6 tot 29 miljoen euro) geschat.

De racewagen was ooit voor Juan Manuel Fangio ontworpen. Deze in 1995 overleden Argentijnse racelegende was vijfvoudig kampioen in de Formule 1. Daarnaast hebben andere bekende coureurs als Phil Hill en Wolfgang von Trips in de Ferrari gereden.

In 2014 werd een Ferrari 250 GTO Berlinetta voor het recordbedrag van 38,1 miljoen dollar (34,9 miljoen euro) geveild.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden