Clicky


Klimaattop in Parijs met een dag verlengd

Klimaattop in Parijs met een dag verlengd
11-12-2015 09:42 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

PARIJS (ANP) - De klimaattop in Parijs wordt met een dag verlengd. Dat betekent dat de deelnemende landen ook zaterdag nog vergaderen. Dit maakte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, die de conferentie voorzit, vrijdagmorgen bekend.

Onderhandelaars van bijna tweehonderd landen zouden aanvankelijk vrijdag stemmen over een ontwerp voor het klimaatverdrag. Minister Fabius presenteerde de afgevaardigden donderdagavond een voorlopig ontwerp van 27 bladzijden.

Fabius zei dat hij niet zoals gepland op vrijdag maar zaterdagochtend een definitieve versie van het nieuwe klimaatverdrag zal indienen. In de middag kan er dan over worden gestemd. Daardoor is er vrijdag meer tijd voor laatste onderhandelingen.

Milieuactivisten

Financiële hulp aan arme landen en een gelijke verdeling van de plichten voor alle ondertekenaars van het verdrag, behoren tot de basis van de overeenkomst.

Milieuactivisten hadden eerder geklaagd niet in te zien hoe de donderdag voorgelegde versie de opwarming van de aarde door broeikasgassen kan beperken tot maximaal 2 graden Celsius.